De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft meerdere vondsten gedaan van het tomatenvirus ToBRFV bij importtomaten.
Dat stelt de NVWA desgevraagd. In het laatste maandelijkse overzicht van meldingen bij het internationale plantgezondheidsnetwerk Eppo staat een melding van de NVWA: de vondst van Egyptische tomaten met het virus. Het is één virusvondst in een serie, stelt een NVWA-woordvoerder.
“Deze vondst was van november 2019 en is ook niet de laatste. We hebben een aantal keer bemonsterd om een beeld te krijgen van wat in Nederland gesorteerd en verpakt wordt en mogelijk in de supermarkt ligt in Nederland. We bemonsteren breed wat herkomst betreft.”
Nederland vond recent ook in geïmporteerd zaad het virus terug uit Peru, Jordanië en Israël. Ook Italië heeft melding gedaan van besmet zaad uit Israël, blijkt uit het overzicht van Eppo.
De NVWA meldde eerder dat het illegaal ToBRFV-besmet zaad heeft vernietigd en nu concludeert dat de Nederlandse besmettingen in de teelt zeker 3 bronnen hebben. Op 19 maart berichtte de inspectiedienst over het vernietigen van illegaal zaad besmet met het virus dat via Schiphol Nederland werd ingevoerd. Dat zaad staat los van de besmettingen op tomatenteeltbedrijven in Nederland.
Met de douane heeft NVWA het zaad voor tomaten, paprika en hete peper opgespoord, getest en vernietigd. Het zaad kwam uit China, Jordanië en Israël en had geen fytosanitair certificaat. Zeker de laatste 2 landen hebben te maken met uitgebreide besmettingen in de teelt.
Het zaad uit Jordanië was niet bestemd voor de Nederlandse markt en was illegaal vanwege het niet voeren van een fytosanitair certificaat. Het zaad uit China en Israël werd voor november 2019 gevonden bij import. Na die datum golden pas eisen voor certificaten, verklaart de NVWA.
Ook meldde de NVWA eerder in maart dat in Nederland nieuwe zware verdenkingen van ToBRFV zijn aangetroffen. Naar aanleiding van meldingen van tomatentelers en daarop volgende bemonstering en toetsing zijn deze 2 ‘nieuwe tomatenbedrijven’ nu zwaar verdacht. Als uit nader onderzoek blijkt dat deze bedrijven besmet zijn, zouden deze de eerste besmette bedrijven zijn in het nieuwe teeltseizoen.
Ook het aantal besmettingen is verhoogd naar 19, maar dat draait om oude zware verdenkingen uit de vorige teelt. De 19 besmettingen zijn vrijwel allemaal in Noord- en Zuid-Holland, met 1 besmetting in Horst aan de Maas.
De NVWA gaat na onderzoek van genetisch materiaal van besmette bedrijven uit van 3 bronnen voor de besmettingen in Nederland. Daarmee is niet gezegd dat de bronnen via het zaad op de bedrijven terecht is gekomen, stelt de NVWA. “We kunnen op dit moment nog niks zeggen over wat de bronnen zijn geweest. Het enige wat we kunnen zeggen is dat er minimaal 3 verschillende bronnen zijn.”
De NVWA gaat tomatenbedrijven die vorig jaar besmet waren toetsen. Dat doet de autoriteit na minimaal 3 maanden na het planten van de volgende teelt. Als de bedrijven vrij zijn van ToBRFV kunnen maatregelen verlicht worden.