Skip to content

NVWA: vooral overtreding hygiëneregels in slachterijen

De meeste overtredingen in slachterijen zijn vastgesteld op het gebied van hygiëne.

Een stil gelegde slachterij op archiefbeeld. De inspecties in de grote slachthuizen richten zich op het naleven van de regels op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en hygiëne. Foto: Koos Groenewold. premium

Een stil gelegde slachterij op archiefbeeld. De inspecties in de grote slachthuizen richten zich op het naleven van de regels op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en hygiëne. Foto: Koos Groenewold.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de jaren 2019 en 2020 in totaal 1.890 overtredingen vastgesteld tijdens 132.000 inspecties op slachthuizen met permanent toezicht.

De meeste overtredingen zijn vastgesteld op het gebied van hygiëne. De inspecties in de grote slachthuizen richten zich op het naleven van de regels op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en hygiëne. Het aantal overtredingen was in 2020 iets hoger dan een jaar eerder en leidde tot 577 waarschuwingen en 417 boetes. In 2019 ging het om 535 waarschuwingen en 319 boetes. Dat blijkt uit de openbare inspectieresultaten die de NVWA heeft gepubliceerd.

‘Zeer goed’

Volgens de belangenorganisatie voor de roodvleessector COV zijn de resultaten ‘zeer goed’ en bewijzen de cijfers dat het dierenwelzijn ‘prima op orde is in de Nederlandse slachthuizen’. In de roodvleessector is op basis van 70.000 inspecties in 0,2% van de gevallen een boete uitgedeeld volgens de COV. In minder dan 0,5% van de gevallen is een schriftelijke waarschuwing gegeven, stelt de COV vast.

Lisette de Ruigh, directeur keuren van de NVWA, benadrukt het belang van het veilig produceren van vlees met respect voor dieren in Nederland. Volgens haar worden dagelijks honderden ‘onzichtbare inspecties’ gepleegd.

Onze toezichthoudend dierenartsen zijn dagelijks met de slachthuizen in gesprek

“We rekenen erop dat de sector zich maximaal inspant om het dierenwelzijn, de gezondheid van dieren én de voedselveiligheid op een goede manier te waarborgen. We zien dat dit in de dagelijkse praktijk ook veel gebeurt, zoals ook in de cijfers terug is te zien: 1.890 overtredingen op ruim 132.000 inspecties. Onze toezichthoudend dierenartsen zijn dagelijks met de slachthuizen in gesprek. Waar het minder goed gaat, grijpen onze dierenartsen in door bijvoorbeeld het opleggen van een boete. Waar noodzakelijk, grijpt de NVWA hard in door bijvoorbeeld verscherpt toezicht in te stellen of het slachtproces (tijdelijk) stil te leggen.”

40 grote slachterijen

Roodvlees is vlees van varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden. In 2019 telde Nederland 22 roodvleesslachthuizen met permanent toezicht. In 2020 waren het twintig bedrijven die samen goed zijn voor 90% van de slacht in Nederland. Bij pluimvee gaat het om vlees van kippen, vleeskuikens, eenden, fazanten en ander gevogelte. De achttien grote pluimveeslachterijen zijn goed voor 99% van de slacht in Nederland.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin