Skip to content

Oatly beschuldigd van overdrijven omzet en duurzaamheid

Oatly wordt door een zogenoemde shortseller beschuldigd van misleidende boekhoudpraktijken.

Updated on:
Business
Nieuws
Eiwittransitie
Shortseller Spruce Point Capital Management stelt dat Oatly zowel zijn omzet als marges en toekomstperspectief te rooskleurig voorstelt. Foto: ANP premium

Shortseller Spruce Point Capital Management stelt dat Oatly zowel zijn omzet als marges en toekomstperspectief te rooskleurig voorstelt. Foto: ANP

Havermelkproducent Oatly wordt door een zogenoemde shortseller beschuldigd van misleidende boekhoudpraktijken en beweringen op het gebied van duurzaamheid.

Shortseller Spruce Point Capital Management stelt dat Oatly zowel zijn omzet als marges en toekomstperspectief te rooskleurig voorstelt. “Wij zijn van mening dat beleggers Oatly een irrationeel hoge waardering toeschrijven”, zo staat in het rapport van Spruce Point. Volgens de bron die de shortseller aanhaalt, Euromonitor, zal de markt voor plantaardige zuivel in de belangrijkste regio’s in 2025 naar verwachting $ 21 miljard bedragen.

Achterhaalde informatie van Oaltly

“De huidige waardering van Oatly is echter bijna $ 12 miljard, of 62% van de verwachte markt. Op basis van onze huidige observaties van de concurrentiedynamiek lijkt het ons onwaarschijnlijk dat Oatly ooit zo’n hoog percentage van de markt zal veroveren.” Daarnaast stelt Spruce Point dat Oatly ook verkeerde informatie geeft over duurzaamheidsaspecten. Eén van de voorbeelden die het noemt is de presentatie van het bedrijf in juni 2021, waarbij gebruik is gemaakt van gegevens uit een onderzoek uit 2013 dat in 2016 werd bijgewerkt. Daarin is de impact van de uitbreiding van Oatly in Azië en de Verenigde Staten niet meegenomen en dus is de informatie achterhaald.

Cijfers over duurzaamheid weglaten

Ook stelt Spruce Point dat Oatly alleen gegevens laat zien die het wil laten zien. Het zou in zijn cijfers over duurzaamheid bijvoorbeeld weglaten dat het waterverbruik voor havermelk meer is dan voor traditionele melk. Ook zou het transport een grote milieu-impact hebben, die Oatly niet noemt. Volgens de shortseller haalt de producent haver uit West-Canada en verscheept het de haver vervolgens naar zijn fabriek in New Jersey dat in het oosten van de VS ligt. Voor de activiteit in Azië haalt Oatly zijn haver uit Zweden. Oatly zou beleggers ook niet voldoende informeren over mogelijk stijgende grondstofkosten van haver en koolzaad, terwijl dat volgens Spruce Point wel een belangrijk risico is.

Winst voor de shortseller

Een zogenoemde shortseller speculeert op een prijsdaling van een koers en verdient hier geld mee. Een shortseller leent aandelen die direct weer verkocht worden. Over deze lening moet rente betaald worden. Als de aandelen dalen, kunnen ze weer teruggekocht worden tegen een lagere prijs en het prijsverschil is dan de winst voor de shortseller. Spruce Point heeft een short-positie ingenomen in Oatly.

Oatly verwerpt al deze valse claims van de shortseller en staat achter alle activiteiten en financiële rapportage

Volgens Oatly is de actie van Spruce Point dan ook volledig in het eigen belang: “Deze shortseller zal financieel profiteren van een daling van de aandelenkoers van Oatly als gevolg van deze valse rapporten”, zei Oatly in een verklaring aan nieuwssite CNBC. “Oatly verwerpt al deze valse claims van de shortseller en staat achter alle activiteiten en financiële rapportage.” Toch zijn beweringen van shortsellers niet zonder risico en zijn er voorbeelden te noemen van misstanden bij bedrijven die door shortsellers zijn blootgelegd.

De koers van Oatly daalde woensdag door het rapport van de shortseller tot een dieptepunt sinds de beursgang in mei. De aandelenwaarde krabbelde later weer wat op, waardoor de koers bijna 3% lager eindigde dan de dag ervoor.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin