Skip to content

Oatly maakt meer omzet, verlies neemt verder toe

Haverdrankproducent Oatly voerde in het laatste kwartaal en in heel 2022 de omzet op. Tegelijk nam in beide periodes het verlies toe.

Oatly maakt in 2022 meer omzet, terwijl het verlies verder toeneemt. - Foto: ANP premium

Oatly maakt in 2022 meer omzet, terwijl het verlies verder toeneemt. - Foto: ANP

Haverdrankproducent Oatly wist in zowel het laatste kwartaal van vorig jaar als in geheel 2022 de omzet op te voeren. Tegelijk nam in beide periodes het verlies toe.

De omzet over het gehele jaar kwam uit op $ 722 miljoen, tegenover $ 643 miljoen een jaar eerder. Dat is een stijging van ruim 12%. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 5% tot $ 195 miljoen. Zonder de effecten van wisselkoersen steeg de jaaromzet met 20% en in het vierde kwartaal met 14%. De groei van de omzet kwam voornamelijk doordat het bedrijf meer producten verkocht. In 2022 groeide het verkochte volume met 19%.

Oatly verkocht wereldwijd 137 miljoen liter

In de regio EMEA, waar ook Europa onder valt, was de stijging van de omzet in het kwartaal minder fors met een ruime procent. Het retailkanaal is hier met 82% van de omzet de belangrijkste markt voor de producent. In totaal werd 74 miljoen liter product verkocht. Dat is ongeveer de helft van het totaal verkochte volume wereldwijd dat 137 miljoen liter bedroeg.

Positief ebitda in 2024 verwacht

Naast de omzettoename nam het verlies toe van $ 80 miljoen in 2021 naar $ 125 miljoen in 2022. De brutowinst verbeterde wel, evenals de aangepaste ebitda (resultaat voor belasting, rente, afschrijving en afboekingen, zonder bijzondere waardeverminderingen). Oatly verwacht dat de aangepaste ebitda in 2024 voor het eerst positief zal uitkomen. Over het gehele jaar nam het verlies toe van $ 212 miljoen tot $ 392 miljoen.

Financiering binnengehaald

Tegelijk met de cijfers maakte Oatly bekend een nieuwe financiering van $ 425 miljoen te hebben binnengehaald bij geldschieters. ‘Het bedrijf verwacht dat het nieuwe kapitaal zijn groei-investeringen volledig zal financieren totdat het bedrijf financieel zelfvoorzienend wordt’, aldus Oatly.

“Onze toeleveringsketen staat weer steviger, we hebben duidelijk zicht op het bereiken van winstgevendheid en we hebben de liquiditeit die nodig is om onze groei-investeringen volledig te financieren en financiële onafhankelijkheid te bereiken. Daarom denken we dat we goed gepositioneerd zijn om in 2023 te beginnen met aanvallen”, aldus CEO Toni Petersson.

Oatly past productiemodel aan

Het bedrijf maakte begin dit jaar bekend zijn productiemodel aan te passen. Het verkocht een deel van zijn activa aan een contractfabrikant waarmee het een samenwerking aanging.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin