Doorgaan naar artikel

Oatly maakt start met afbouw activa

Haverdrinkproducent Oatly maakt een start met het afbouwen van de eigen activa.

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Haverdrinkproducent Oatly maakt een start met het afbouwen van de eigen activa.

Het verkoopt een deel van zijn activa in Noord-Amerika aan een contractfabrikant en -verpakker waarmee het bedrijf een samenwerking aangaat. De producent van haverproducten wil hiermee beschikken over minder eigen vaste middelen om zo sneller te kunnen groeien en zich te kunnen richten op product- en conceptinnovaties.

De producent gaat in Noord-Amerika een samenwerking aan met Ya YA Foods. Oatly blijft producten in twee productielocaties in Ogden en Fort Worth produceren. Vervolgens gaan de producten naar Ya YA Foods die ze afvult en verpakt. Dat gebeurt op dezelfde locatie als de twee productielocaties van Oatly. Ya YA Foods neemt het grootste deel van de activa, mix- en afvulmachines, over, net als het huurcontract van de productielocatie in Ogden en de verantwoordelijkheid voor de voltooiing van de productiefaciliteit in Fort Worth. Oatly behoudt het eigendom en het gebruik van eigen productielijnen voor de verwerking van haver in elke productielocatie.

Flexibeler model

De overeenkomst levert Oatly zo’n $ 72 miljoen op, plus een extra bedrag voor toekomstig gebruik van gedeelde activa in de Ogden-locatie. Ook krijgt het een bedrag voor de bouw op de locatie in Fort Worth. De producent verwacht dat de samenwerking met Ya YA zorgt voor toekomstige besparingen op kapitaaluitgaven en een positief effect zal hebben op de kasstroom.

Oatly kondigde al eerder aan zijn productienetwerk te willen aanpassen. Het stelde meer productiecapaciteit nodig te hebben voor groei. Die moest komen uit een ‘flexibeler’ model met contractfabrikanten in plaats van eigen fabrieken. Oatly heeft in Nederland ook een fabriek, in Vlissingen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin