Doorgaan naar artikel

Oatly valt weer in de smaak op de beurs

Na de presentatie van de kwartaalcijfers in november roetsjte de waarde van het aandeel Oatly omlaag.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Nog voor de jaarwisseling was er een koersherstel voor Oatly van 23%, waardoor het gigantische verlies over heel 2022 nog werd gedrukt tot -78%. Foto: ANP premium

Nog voor de jaarwisseling was er een koersherstel voor Oatly van 23%, waardoor het gigantische verlies over heel 2022 nog werd gedrukt tot -78%. Foto: ANP

Het ene moment ben je een verschoppeling, op het andere moment ben je weer de gevierde held. Wat dat betreft is de Oatly van voor de kerst een heel andere haverdrinkproducent dan die van na de kerst.

Na de presentatie van de kwartaalcijfers in november roetsjte de waarde van het aandeel Oatly omlaag. Je zou er buikpijn van krijgen, zo hard ging de koers onderuit. De kerstperiode was het bedrijf echter goed gezind. Nog voor de jaarwisseling was er een koersherstel van 23%, waardoor het gigantische verlies over heel 2022 nog werd gedrukt tot -78%. Daarmee behoorde het bedrijf samen met producent van plantaardige vleesvervangers Beyond Meat (-81%) tot de grote gezichtsverliezers op de beursvloer.

Groot voordeel van de extreem lage koersen is dat zo’n bedrijf ook weer grote stappen omhoog kan maken. Dat gebeurt begin dit jaar ook. Met dagwinsten van 10 tot 15% staat het haverdrinkbedrijf er ineens heel anders voor dan amper een maand geleden. De eerste zeven beursdagen van dit jaar bracht voor het bedrijf een koerswinst van 58%. Daarmee ben je wel een held voor speculanten en beleggers die speuren naar een mooi buitenkansje.

Beyond Meat

Ook Beyond Meat is – voorlopig – weer in genade aangenomen. Het bedrijf is dit jaar begonnen met een koerswinst van 29%. Dat is een mooie opsteker na een waardevermindering van bijna 50% in 2020 en nog eens ruim 80% in het afgelopen jaar. De groeibriljant van zomer 2019 was in de afgelopen twee jaren alle glans verloren, maar krijgt zo aan het begin van het nieuwe jaar zowaar weer een blosje op de wangen.

ForFamers

Veevoerconcern ForFarmers leverde de afgelopen twee jaren ook flink in op de beurs. In 2021 ging bijna een kwart van de beurswaarde in rook op, afgelopen jaar ging nog eens 27,5% verloren. Nieuwe man Theo Spierings mag het schip weer in de juiste koers brengen. Voorlopig heeft hij de wind een beetje mee. De beurskoers steeg bij de start van 2023 weer boven € 3 per aandeel en na acht beursdagen noteert het bedrijf een plus van 5,5%.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin