Ode aan de dwarsliggers

18-11-2020 | |
Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Pfff, KoeKompas is weer ingevuld op ons bedrijf. Na deze online tool met een kruisverhoor te hebben ingevoerd en een sessie kuilbult-temperatuur opmeten door nota bene mijn dierenarts heb ik deze motie van wantrouwen ook weer overleefd.

Het einde van het jaar zit er weer aan te komen, alle overige uurtjes van de dag kunnen we weer benutten om allerhande opgelegde matrixen in te vullen. Wie staat er op om het tij te keren? We zitten als boeren in de administratieve fuik van beleidsmakers en ambtenaren.

Een veilige keus op korte termijn

Nu heeft LTO een verbinder als voorzitter aangetrokken. Een veilige keus op korte termijn. Hoe lang kun je als politiek en bestuur het onderbuikgevoel van boeren negeren? Het arrogant weglachen, minachten en bagatelliseren van het boeren- en burgergevoel leidt vroeg of laat tot een misschien wel totaal ongewenste tegenbeweging. Ik weet nog goed hoe een dwarsligger als Jeroen van Maanen na een tirade bij Leerdammer werd weggehoond door de bestuurders. Dit terwijl hij een onderwerp aansneed dat het overgrote deel van de melkveehouders ook zo voelt.

Constructieve houding aannemen

De Franse revolutie, beeldenstorm, Trump, Farmers Defence Force zijn allemaal voortgekomen uit een bestuur dat te lang het geluid van de massa negeerde. Was LTO op dit moment niet beter af geweest met een dwarsligger die slim genoeg is om het spel te spelen? Dwarsliggen is een vak apart, dat heb ik zelf ook ervaren. Als boer erger ik mij rot aan al die betutteling vanuit Den Haag, Amersfoort en Brussel. Echter, als bestuurder neem ik al snel weer een constructieve houding aan.

Geef constructieve en consequente dwarsliggers ruimte in jullie bestuur

Echt, de beleidsmedewerkers die KoeKompas hebben opgesteld zijn geen slechtwillende mensen. Veelal zijn het betrokken mensen bij onze sector waar je prima een borrel mee kunt drinken. Blijf dan als bestuurder maar keer op keer nee zeggen. Dat zijn er niet veel die dat kunnen. En voordat je het weet, kunnen wij als boeren weer de volgende online tool invullen.

Ik wil de besturen van RFC, LTO, ZuivelNL dan ook oproepen, geef constructieve en consequente dwarsliggers ruimte in jullie bestuur. Het is beter om nu te schuren en discussiëren dan het te laten aankomen op een totale clash.
Beheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen