ODE/SDE-systeem moet rechtvaardiger

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Overheidsregels kunnen onrechtvaardig uitpakken voor ondernemers.

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) noemt als voorbeeld het ODE/SDE-systeem. NVB-directeur Wim Kannegieter vat het probleem cynisch samen in een interview: ‘Bakkers betalen voor de subsidies die Tata Steel krijgt’.

Energiebesparende maatregelen

Het ODE/SDE-systeem houdt in dat verbruikers van gas en elektriciteit een ODE-heffing (Opslag Duurzame Energie) betalen. Dit geld wordt gebruikt om subsidies te financieren voor de regeling SDE++ (Stimulering Duurzame Energietransitie). Het principe van dit systeem is dat energieverbruikers betalen, zodat subsidies gegeven kunnen worden aan energiebesparende maatregelen. Hoe meer energie een bedrijf verbruikt, des te meer het bedrijf via de ODE-heffing bijdraagt aan de energietransitie.

Geen ODE-heffing betalen

Maar er zitten twee grote onrechtvaardigheden in het huidige systeem. Energieslurpende bedrijven als chemische concerns, aluminiumproducenten en elektriciteitscentrales hoeven geen ODE-heffing te betalen. Nu valt er wat voor te zeggen dat de ODE-heffing geen molensteen om de nek van een bedrijf moet worden. Maar helemaal niks betalen, terwijl je enorm veel gas of steenkool verstookt, dat is veel te gortig.

Die scheve balans moet de overheid recht trekken

De andere onrechtvaardigheid is dat de SDE++-subsidies alleen bestemd zijn voor innovaties die een heel grote energiebesparing opleveren. Dergelijke zeer grote investeringen passen helemaal niet bij het midden- en kleinbedrijf. Met als gevolg dat heel veel ondernemers, zoals de bakkers, wel een hoge ODE-heffing betalen, maar niet in aanmerking komen voor de subsidie. Die scheve balans moet de overheid recht trekken. Iedereen die fossiele energie verbruikt, moet betalen. En iedereen die investeert in een overgang naar minder klimaatbelastende brandstoffen, moet gebruik kunnen maken van de SDE++-subsidies.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt
Beheer