Doorgaan naar artikel

Oekraïens MHP exporteert minder pluimveevlees

Het exportvolume van MHP daalde in het eerste kwartaal van 2020 met 12% tot 82.048 ton.

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Vinnytsia Poultry Complex, een van de grootste productielocaties van MHP in Oekraïne. - Foto: MHP

Vinnytsia Poultry Complex, een van de grootste productielocaties van MHP in Oekraïne. - Foto: MHP

Het Oekraïense pluimvee- en akkerbouwbedrijf MHP exporteerde in het eerste kwartaal van 2020 minder pluimveevlees. Het exportvolume daalde met 12% tot 82.048 ton.

De daling kwam vooral door de tijdelijke importstop op Oekraïens pluimveevlees die sommige landen, waaronder de EU, invoerden vanwege vogelgriep in Oekraïne. Begin maart werden Europese markten weer opengesteld. Naar aanleiding van de tijdelijk gesloten grenzen bracht MHP de gebruikte capaciteit met 10% terug van februari tot eind maart. Het totale volume verkocht pluimveevlees aan derde partijen daalde met 4%. Het geproduceerde volume steeg echter met 4% naar 178.640 ton.

Het verkochte volume zonnebloemolie nam af met 19%. De verkoop van sojaolie daalde met 29%. Dat kwam voornamelijk door een lagere productie en andere leveringsvoorwaarden. De omzet uit plantaardige oliën daalde daarom met 9%.

54% omzetdaling graandivisie

De omzet uit de graandivisie daalde met 54% tot $ 24 miljoen. De daling was voornamelijk het gevolg van een lagere voorraad graan aan het eind van 2019 ten opzichte van een jaar eerder. In 2018 waren er recordoogsten, aldus MHP.

Totale omzetstijging 2%

De totale omzet in het eerste kwartaal steeg met 2% tot $ 443 miljoen. De omzet uit de export bedroeg $ 237 miljoen (2019: $ 268 miljoen), wat 54% van de totale omzet is. Onder de streep bleef er een nettoverlies van $ 174 miljoen over, waar er vorig jaar in dezelfde periode nog een winst werd gemaakt van $ 33 miljoen. Voornaamste reden voor de forse afname is het negatieve effect van wisselkoersen. Als dit niet wordt meegerekend, was er een winst van $ 8 miljoen, tegenover een winst van $ 12 miljoen vorig jaar.

Onbeperkte export borstfilet naar EU

MHP is in de EU vooral bekend omdat het door een maas in de wet onbeperkt borstfilet naar de EU kon exporteren. Als gevolg daarvan kwam er een nieuw principeakkoord, met een verhoging van het invoerquotum tussen de EU en Oekraïne. Daarin werd deze onbedoelde achterdeur gesloten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin