Oekraïne en Rusland bespreken graandeal in Istanbul

13-07 | |
In Istanbul zaten Oekraïense en Russische delegaties voor het eerst in maanden weer om tafel. - Foto: ANP
In Istanbul zaten Oekraïense en Russische delegaties voor het eerst in maanden weer om tafel. - Foto: ANP

Militaire delegaties uit Oekraïne en Rusland zijn samen met vertegenwoordigers van Turkije en de Verenigde Naties in Istanbul in discussie gegaan over de veilige export van Oekraïens graan. Dat meldt een Turkse regeringsfunctionaris.

De oorlog in Oekraïne verhindert de export. De Turkse president Erdogan spant zich al geruime tijd in om een akkoord met Moskou en Kiev te regelen over veilige vaarroutes voor vrachtschepen over de Zee van Azov en de Zwarte Zee.

Zo moeten bijvoorbeeld routes mijnenvrij worden gemaakt en moeten vrachtschepen kunnen worden geëscorteerd en geïnspecteerd door marines van andere landen. Turkije is een van de landen die daar schepen voor heeft aangeboden. Nederland heeft de Turkse regering eind juni laten weten bereid te zijn mijnenvegers te sturen.

Optimisme over bijeenkomst

In Istanbul heerst optimisme, omdat Oekraïners en Russen uiteindelijk aan één tafel zijn aangeschoven om over de kwestie mogelijk spijkers met koppen te slaan. Het is ook de eerste bijeenkomst sinds 29 maart dat onderhandelaars van beide partijen in persoon overleggen.

De twee landen zijn samen goed voor zeker een derde van de wereldproductie van tarwe. De blokkade van Oekraïense havens en volgens Moskou de sancties tegen Rusland beroven de wereldmarkt van onder meer veel graan, zonnebloemolie, kunstmest en allerlei grondstoffen. Het voornaamste doel is de haven van Odessa weer te laten functioneren. Dat is verreweg de grootste haven van het land en die is in Oekraïense handen. Daar ligt naar schatting 20 miljoen ton graan in silo’s te wachten.

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei dinsdag tegen Turkse media dat hij met zijn Oekraïense en Russische collega’s Oleksi Reznikov en Sergej Sjojgoe over de graanexport heeft gesproken. En dat president Erdogan hier al lang diplomatiek mee bezig is. “Na de gesprekken zal het graan dat in Oekraïense havens ligt te wachten, veilig over zee naar de internationale markten worden verscheept.”

’Nog maar twee stapjes van graandeal met Rusland verwijderd’

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei tegen de Spaanse krant El País dat “Oekraïne nog maar twee stapjes verwijderd is van een overeenkomst met Rusland over de uitvoer van Oekraïens graan naar de internationale markten”. Het Russische persbureau RIA Novosti berichtte dat diplomatieke bronnen zeiden dat “de kans op een akkoord vrij groot is”.

Volgens Moskou wil Rusland de export van Oekraïense tarwe helemaal niet tegenwerken en zorgen de Oekraïense strijdkrachten zelf voor veel problemen. Zo zouden ze havens met mijnen onbereikbaar hebben gemaakt. Koeleba bestrijdt dat en stelt dat Rusland het enige probleem is. Rusland wil ondertussen de eigen export opschroeven en eist intrekking van internationale sancties.

Rutte spreekt met Nederlandse agro-ondernemers in Oekraïne

Eerder deze week heeft minister-president Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan Oekraïne gesproken met drie Nederlandse ondernemers in de agro-sector in Oekraïne, onder wie Kees Huizinga. Ze spraken onder andere over het probleem van het afvoeren van de graanoogst. “Het feit dat graan in Oekraïne niet uit de havens kan worden vervoerd, heeft verstrekkende gevolgen, in het bijzonder voor kwetsbare landen. Nederland steunt het initiatief van de VN om een corridor in de Zwarte Zee te bewerkstelligen en waardeert de rol die Turkije speelt om daarover het gesprek te voeren met Rusland en Oekraïne”, aldus een woordvoerder van Rutte.

Kees Huizinga heeft tijdens het gesprek benadrukt dat Oekraïne niet de schuld mag krijgen van honger die ontstaat doordat het Oekraïense graan niet bij de afnemers kan komen door de Russische oorlog. Hij pleit voor het openen van de zeehavens. De huidige afzetkanalen per trein en via de rivier Danube kunnen qua capaciteit maar een kwart van de oogst exporteren.  “Premier Rutte gaf ons hoop en hernieuwde moed door te stellen dat de enige optie voor de toekomst is dat Oekraïne deze oorlog wint”, aldus Huizinga op zijn Instagram-account.

De graanoogst in Oekraïne is begonnen. In het zuiden en oosten van het land gaan regelmatig percelen graan in vlammen op, nadat ze vlam hebben gevat door bombardementen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer