Doorgaan naar artikel

Oekraïne: Rusland dwarsboomt uitvoering graandeal

Foto: Canva

Foto: Canva

Volgens Oekraïne dwarsboomt Rusland de uitvoering van de graandeal.

Die moet de export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee mogelijk maken, ondanks de oorlog. De Russen zouden weigeren binnenkomende schepen te registreren en te inspecteren.

Deze aanpak is in strijd met de voorwaarden van de huidige overeenkomst, aldus het Oekraïense ministerie van Wederopbouw in een verklaring. De autoriteiten in Kyiv klagen regelmatig over Russische tegenwerking bij de deal. De graandeal werd juli vorig jaar gesloten voor de uitvoer van Oekraïense tarwe, mais en zonnebloemolie. Rusland dreigt zich nog deze maand terug te trekken uit het akkoord als de problemen met zijn eigen graan- en kunstmesttransporten niet worden opgelost.

Verlenging graandeal

De graandeal loopt op 18 mei af. Besprekingen over verlenging lopen al tijden zeer moeizaam. De besprekingen gebeuren in het Turkse Istanbul. Vorige week raakten vertegenwoordigers van beide landen zelfs slaags. De laatste verlenging van het akkoord was midden maart. Meteen daarna al was er onenigheid over de duur van die verlenging. Oekraïne had het over 120 dagen, Rusland over 60 dagen.

Eind april liet Rusland weten geen brood te zien in voortzetting van de deal.
Volgens de Russen is de impact van de graandeal van weinig invloed op de wereldwijde voedselvoorziening. “We weten allemaal dat de voedselcrisis andere oorzaken heeft, en dat het geen direct gevolg is van het wegvallen van Oekraïens graan”, zei de woordvoerder van het Kremlin toen. Desondanks gingen de besprekingen nog door.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin