Oekraïne wil haven Odessa niet ontmijnen voor graanexport

08-06 | |
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov (links) en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bespraken 8 juni de mogelijkheden voor graantransport uit Oekraïne. - Foto: ANP
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov (links) en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bespraken 8 juni de mogelijkheden voor graantransport uit Oekraïne. - Foto: ANP

Oekraïne is niet van plan de wateren rond de haven van Odessa te ontdoen van mijnen om de export van graan weer mogelijk te maken.

De Oekraïners vrezen dat Rusland daarvan gebruikmaakt om de belangrijke havenstad aan te vallen. “Op het moment dat we de toegang tot de haven van Odessa vrijmaken, zal de Russische vloot er zijn”, aldus woordvoerder Sergi Brattsjoek van het regionale bestuur in een videoboodschap op sociale media.

Turkije en Rusland kwamen woensdag 8 juni in Ankara bijeen om de instelling van een veiligheidscorridor te bespreken voor het verschepen van Oekraïens graan dat door een Russische blokkade vastzit in de havens. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei in de Turkse hoofdstad dat Moskou klaar is om de veilige doorgang van Oekraïens graan te vergemakkelijken.

Begeleiding door NAVO-landen

Brattsjoek zei vóór de Russische aankondiging dat alle export vanuit Odessa moet worden begeleid “door NAVO-landen”. Turkije, dat lid is van de NAVO, heeft aangeboden om konvooien vanuit Oekraïense havens te begeleiden.

Rusland kondigt ondertussen aan dat deze week de eerste schepen met granen zullen vertrekken uit Berdyansk; een Oekraïense havenstad in door Rusland bezet gebied. Volgens de Russen is deze haven inmiddels vrijgemaakt van mijnen en kan vanaf hier en vanuit Marioepol de export hervat worden.

‘Russen stelen graan’

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan Oekraïens graan te stelen om dit vervolgens te verkopen. Russen zouden in bezet gebied silo’s leegmaken en het graan in de havens op boten laden voor vervoer via de Zwarte Zee.

De Britse staatssecretaris voor landbouw, Victoria Prentis, reageerde gisteren op deze beschuldigingen tijdens een internationale graanconferentie, en roept op tot onmiddellijk onderzoek. Ondertussen zorgt alle commotie van de afgelopen twee weken rondom een eventuele ‘graancorridor’ voor reuring op de graanmarkten.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer