Offerfeest steunt prijs ramlammeren

De aanvoer van lammeren en schapen op de veemarkt in Leeuwarden was dinsdag 28 juli zoals verwacht erg groot.

De tweeduizend dieren, het grootste aanbod sinds de week voor Pasen in 2016, zijn vlot verkocht. Dat geldt vooral voro de beste zuiglammeren. De luxe kwaliteit ging in de notering met € 10 omhoog, de iets mindere dieren zijn € 5 duurder verkocht dan vorige week.

Meest betaald voor ramlammeren

Uiteraard is er het meest betaald voor de ramlammeren, die nu grif van de hand gaan vanwege het Offerfeest dat eind deze week begint. Schapenhouders hebben er de mannelijke dieren speciaal voor vastgehouden. Het leek er aanvankelijk op dat problemen in de slachterijhoek roet in het eten zouden gooien. Een aantal bedrijven die nu halal gaat werken (ritueel slachten), zou volgens de NVWA niet of niet goed genoeg voldoen aan de eisen ter voorkoming van coronabesmettingen. Na een kort geding lijkt de meeste kou uit de lucht.

Verkoop van lammeren

Op de verkoop van de lammeren had het in ieder geval geen prijsdrukkend effect. Van het aanbod lammeren ging ruim de helft naar België. Het was in dat opzicht op maandag 27 juli ook nog spannend wat de Belgische overheid aan maatregelen zou uitvaardigen rond coronabestrijding. Vooral Antwerpen is een probleemgebied en daar worden ook grote hoeveelheden lammeren en schapen geslacht en afgehaald. Het Offerfeest kan er uiteindelijk – weliswaar met beperkingen – wel gevierd worden.

Prognose: klein aanbod, prijs hooguit stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.