Offerfeest werpt schaduw vooruit in schapenmarkt

14-07-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden was dinsdag 14 juli met 909 stuks nog behoorlijk, maar ongeveer een kwart minder dan de voorgaande week.

De handel verliep desondanks niet echt vlot. De bedragen die de zuiglammeren opbrachten bleven ten opzichte van vorige week ongewijzigd. In de aangeboden koppels zijn momenteel verhoudingsgewijs meer ooien dan rammen, wat prijsstijging tegenhield. De waarde van ooien ligt lager. In deze periode van het seizoen valt de kwaliteit van de ooien ten opzichte van rammen overigens mee, naarmate ze straks ouder worden vervetten ze sneller.

Offerfeest

De rammen worden deels vastgehouden met het oog op het islamitische Offerfeest eind deze maand, waarvoor altijd specifiek rammen nodig zijn. De vraag neemt dan sterk toe.

In de schapen- en lammerensector leeft de vrees dat meerdere slachtbedrijven die straks specifiek gaan slachten voor het Offerfeest niet of onvoldoende kunnen voldoen aan de strenge maatregelen die de NVWA eist in verband met preventie van coronabesmetting. Er dreigt een tekort aan slachtcapaciteit.

De handel koopt daarom in Engeland al tevoren rammen in, die daar ook halal geslacht worden en als karkas geïmporteerd. Dat drukt straks op de prijs hier.

Slachtschapen werden in Leeuwarden € 5,00 duurder. Vorige week waren ze ronduit schaars, het aanbod was nu wat ruimer, maar werd vlot opgenomen.

Prognose: prijzen gelijk.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer