Doorgaan naar artikel

Oldboys-netwerk AgriNL krijgt nieuw jasje

FDF-voorman Mark van den Oever reageerde furieus op het plan van AgriNL. - Foto: Ton Kastermans Fotografie premium

FDF-voorman Mark van den Oever reageerde furieus op het plan van AgriNL. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Voorzitter Mark van den Oever hoefde alleen maar te dreigen en het Actieplan AgriNL is van tafel.

LTO Nederland, De Heus, ForFarmers, VanDrie Group, Lely en FrieslandCampina distantieerden zich van (delen van) het actieplan of stapten uit het netwerk.

Het eerste publieke optreden van AgriNL loopt zo uit op een blamage. AgriNL komt voort uit het Nederlandse Agribusiness Forum, dat in 2000 is opgericht. In deze ‘Rotaryclub’ zitten elf van Nederlands grootste agribusinessbedrijven én LTO Nederland. Of beter: zaten! De Heus, ForFarmers en VanDrie Group hebben hun lidmaatschap opgezegd.

Plan voor herinrichting

Waar gaat het om? AgriNL lanceerde op 12 oktober een plan voor herinrichting van Nederland op regionaal niveau. Dit als antwoord op de stikstofcrisis en ruimtevraagstukken. De club deed dit met een advertentie in het Financieele Dagblad, zonder aankondiging en zonder toelichting. Op de site staat een samenvatting van het plan. Het plan zelf is niet beschikbaar.

Boeren komen zelf wel op voor hun belangen, vindt Van den Oever

Van den Oever reageerde furieus. Boeren komen zelf wel op voor hun belangen. Dat hoeft de agribusiness niet te doen, redeneert hij. Dat signaal moet ook LTO-voorman Sjaak van der Tak uit zijn achterban hebben gehad. Hij trok ’s avonds via twitter zijn steun in. Het rommelt binnen de organisatie. Woensdag volgden anderen via statements op hun site. De een gaat het om de rol van AgriNL, de ander om de samenvatting. Opmerkelijk is dat alleen LTO afstand neemt van het plan zelf.

Einde AgriNL, netwerk blijft bestaan

Een blamage dus, en meteen ook wel het einde van AgriNL. Maar denk niet dat dit ‘oldboys-netwerk’ van invloedrijke topmensen niet meer bestaat. Zij hebben elkaars 06-nummer. Zij treffen elkaar in diverse andere samenstellingen. En het plan ligt bij de formateurs. Dat trek je niet meer in. Of het nog een rol speelt, moet blijken.

Beheer
WP Admin