Olie en gas duurder

31-05 | |
De gasprijzen zitten in de lift. Dat wordt veroorzaakt doordat het Russische bedrijf Gazprom het contract met het Nederlandse Gasterra per direct heeft opgezegd. - Foto: ANP
De gasprijzen zitten in de lift. Dat wordt veroorzaakt doordat het Russische bedrijf Gazprom het contract met het Nederlandse Gasterra per direct heeft opgezegd. - Foto: ANP

Na de bekendmaking van een akkoord over een EU-boycot van Russische olie sprong de Brent-olieprijs richting $ 120 per vat. Heel even schoot de prijs boven dat niveau uit, maar vlak daarna zakte de markt weer tot net onder de $ 120.

Een week geleden schommelde de olieprijs nog rond de $ 110 per vat. Naast het EU-akkoord wordt de hogere prijs ook ondersteund door het feit dat China de coronamaatregelen weer versoepelt. Handelaren rekenen er op dat de olievraag vanuit China herstelt.

Gasprijzen in de lift

Ook de gasprijzen zitten in de lift. Dat wordt veroorzaakt doordat het Russische bedrijf Gazprom het contract met het Nederlandse Gasterra per direct heeft opgezegd. Daardoor kan Nederland de gasvoorraden deze zomer moeilijker aanleggen. Gazprom had het alleenrecht verkregen voor het vullen van 40% van de voorraad van de gasberging in Bergermeer.

Ondergrondse opslag Bergen en Alkmaar

Doordat Gazprom al sinds vorig jaar weinig haast maakt om de voorraad te vullen blijft de ondergrondse opslag tussen Bergen en Alkmaar dan ook ver achter bij de planning. Op dit moment is amper een kwart van die voorraad gevuld. Toch is er vooralsnog geen paniek in de markt. Gasterra zegt dat de benodigde gashoeveelheden elders zijn ingekocht. In de daghandel schommelt de gasprijs rond de 90 cent per kuub.

Prognose: stabiele tot hogere prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer