Doorgaan naar artikel

Olie veert op na nieuwe Opec-deal

Foto: Canva

Foto: Canva

Overeenstemming om de productie met zo’n 10 miljoen vaten per dag te verlagen.

De olieprijs had kortstondig een opleving nadat bekend werd dat de grootste olieproducerende landen een deal hebben gesloten over productiebeperking. Een vat Amerikaanse olie stond 9% in de plus op bijna $ 25 en Brentolie steeg 6% tot $ 31,54 per vat. Vrij snel daarna zakten de prijzen weer in.

Verlaging productie olie

Zondag kwam Opec+, bestaande uit oliekartel Opec en bondgenoten zoals Rusland, overeen de productie met zo’n 10 miljoen vaten per dag te verlagen om de olieprijs op te krikken. Dat is ongeveer 10% van de wereldwijde productie. Volgens de olieminister van Koeweit kan dat zelfs 20 miljoen vaten per dag worden, als ook andere landen de productie verder terugschroeven.

Hoewel een afgesproken reductie van 10 miljoen vaten per dag een record is, denken experts dat het akkoord onvoldoende is om het overaanbod tegen te gaan. Vooral omdat de vraag naar de brandstof door de coronapandemie hard daalde.

De afspraak tussen de landen had nogal wat voeten in de aarde. Vrijdagnacht, Nederlandse tijd, bevestigde Opec+ de deal. Zondag werd deze officieel goedgekeurd door de leden.

Lees verder onder de grafiek.

Verenigde Staten

Opec+ wil ook dat andere olieproducerende landen, zoals de Verenigde Staten, hun productie verlagen. De Amerikaanse president Donald Trump sprak donderdagavond met de leiders van Rusland en Saudi-Arabië. Volgens Trump is de deal “een zeer acceptabel akkoord”, zo zei hij later tijdens een persconferentie.

Maandag stelde Trump dat er naar een nog verder verlaging wordt gekeken. Volgens hem zou de groep van olieproducenten de productie eigenlijk met 20 miljoen vaten per dag willen verminderen, meer dan het dubbele van de productieverlaging die afgelopen weekend is afgesproken.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin