Oliegebruik Azië bijna op oude niveau

Volgens oliebedrijf Saudi Aramco zal de vraag naar olie dit jaar aantrekken, ondanks de wereldwijde coronaperikelen. In Azië is het oliegebruik bijna terug op het niveau van voor de crisis, aldus Aramco.

De vraag naar olie ligt volgens hem op ongeveer 90 miljoen vaten per dag, vergeleken met pre-pandemische niveaus van ruwweg 100 miljoen vaten per dag.

Minder investeringen in olieproductie in VS

De olieproductie in de Verenigde Staten zou zijn gedaald tot het laagste niveau in vijftien jaar tijd, waarbij producenten ook investeringen in groeiplannen terugschroeven. Ook dit stut de olieprijs.

Wel blijven er in de markt twijfels over de ontwikkelingen in de nabije toekomst, ook omdat landen aangesloten bij oliekartel Opec en hun bondgenoten eerder afspraken om de productie van olie geleidelijk te gaan verhogen.

De daghandel is grillig en nog altijd op een relatief laag niveau, hoewel de vraag naar elektra tijdens de warme periode een sterke stijging ondervond. Voor de langetermijncontracten is een koersdaling gesignaleerd als gevolg van een prijsdaling van de grondstoffen.

Einde aan prijsstijging steenkool

Afgelopen juni is de prijs van steenkool gaan stijgen zonder aantoonbare toename in vraag. Sinds een week is aan die stijging een einde gekomen en is de koers gedaald tot het niveau van april.

Dit komt door de nog altijd lage vraag naar steenkool en de toename van onder andere zon- en windenergie en gascentrales. Kolen worden uit de markt gedrukt door de lage prijs van gas en de lagere kosten voor CO2-uitstoot. Gascentrales zijn hierdoor prominent als bron van elektriciteit.

Bekijk het verloop van diverse energieprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Prijs CO2-emissierechten daalt

Handelaren hebben moeite vertrouwen te hebben in de opbrengsten van de CO2-emissierechten. Op de veilingen wordt in de zomerperiode het aanbod gehalveerd om zo de slappe handelsperiode door te komen zonder dat de prijs daalt. Maar ondanks dit gegeven is de prijs toch gedaald naar een niveau rond de € 25.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.