Oliehandel onder druk door economisch vooruitzicht

De olieprijs staat flink onder druk, al is dat niet te zien aan de week-op-week-vergelijking.

De prijs maakte eerst een daling mee en steeg vervolgens weer naar hetzelfde niveau. De tegenvallende economische vooruitzichten zijn hier de oorzaak van. Traditionele oliebedrijven met hoge productiekosten staken steeds vaker de productie, waar vooral schalie-olieproducenten in Amerika op duiken door zelf de productie weer op te schroeven. Het aantal productielocaties in Amerika is weer aan het stijgen.

De voorraden ruwe olie in de VS zijn afgelopen week gedaald, publiceerde het Amerikaanse energieagentschap (EIA). Met name de voorraden van stookolie en diesels waren fors afgenomen.

De economische vooruitzichten zorgen ook voor een daling van CO2-emissierechten en daarmee de langetermijnprijzen voor elektra. De kortetermijncontracten worden vooral beïnvloed door het weer, het was een goede week voor windenergie dus de prijzen staan wederom op een laag niveau.

Gasprijs daghandel in de lift

In tegenstelling tot de daghandel, was er deze week ruimte voor een lichte daling voor de lange termijncontracten. De daghandel is onder invloed van fris weer en is licht gestegen in prijs. Ook de aanvoer van LNG is matig, wat de prijs opdrijft. De aanvoer vanuit Noorwegen is wel weer op gang gekomen nadat de stakingen onder de werknemers in Noorse gas- en olieproductie tot een einde kwam. Doordat de temperaturen wat gedaald zijn, is er zelfs alweer gas uit de gasbergingen gehaald om toe te voegen aan het net. Het gas in de bergingen is afgelopen zomer tegen zeer lage tarieven opgeslagen en gaat weg voor inmiddels voor gemiddeld het dubbele tarief.

Mede-auteur: Patrick van de Ende

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.