Oliekartel OPEC verwacht meer vraag naar olie

Foto: Canva
Foto: Canva

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten gaan de olieproductie vanaf mei geleidelijk verhogen, nu de vraag naar olie aantrekt vanwege het economisch herstel van de coronacrisis.

Dat zeggen functionarissen bij de OPEC+, zoals de alliantie van het kartel met onder meer Rusland wordt genoemd.

OPEC+ is van plan om in mei de productie met 350.000 vaten (van 159 liter) te verhogen, en dan met een vergelijkbare hoeveelheid in juni en vervolgens met 450.000 vaten per dag in juli. Om de olieprijzen te stutten, had de OPEC+ de productie eerder juist verlaagd. Daarbij sneed Saudi-Arabië vrijwillig in de dagelijkse productie met 1 miljoen vaten. Het land, dat wordt gezien als de leider van de OPEC, wil de productie nu weer gaan opvoeren.

Lees verder onder de grafiek.

Olieprijzen trekken aan

Vanwege de coronacrisis stonden de olieprijzen zwaar onder druk, omdat er veel minder werd gevlogen door de reisbeperkingen en lockdowns en ook minder de auto werd gepakt vanwege het vele thuiswerken. Inmiddels trekken de olieprijzen weer behoorlijk aan door de vaccinaties tegen het virus en het economisch herstel dankzij de omvangrijke steunpakketten van overheden.

De partijen zeggen wel de ontwikkelingen rond het coronavirus scherp in de gaten te blijven houden. Als het aantal besmettingen weer toeneemt en er langere lockdowns komen, kan dit de olievraag weer ondermijnen.

Nederlands gas iets duurder

Het transport van olie ligt weer redelijk op een normaal niveau, nu het schip dat eerder vastlag in het Suez-kanaal, weer vaart. De laatste schepen die dagen moesten wachten tot doorvaart, zijn zaterdag het kanaal gepasseerd. De olieprijs schoot omhoog toen het nieuws over het vastliggende containerschip binnenkwam.

Op de wereldmarkt wordt Nederlands gas sinds eind vorige week iets duurder verkocht. Mogelijk speelt het koude weer van het weekend en deze week daar een rol in. Ook Amerikaanse LNG gaat duurder over de toonbank.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.