Oliekartel schroeft productie verder terug

Foto: Canva
Foto: Canva

De grote olieproducerende landen zijn bereid om de productie nog langer te beperken, tot eind april blijven de oliekranen gedeeltelijk dicht.

Saoedi-Arabië handhaaft ook de vrijwillige extra productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag. Het besluit is verrassend voor de meeste analisten, die rekenden erop dat de landen willen profiteren van de opgelopen olieprijs en juist meer olie op de markt wilden brengen. De vraag naar olie is nog steeds niet terug op het oude niveau, maar groeit wel. Het besluit zorgde voor een stijging van 4,8% van de olieprijs in de tweede helft van afgelopen week. De totale olievoorraden krimpen volgens het Internationale Energieagentschap wel enigszins, maar zijn nog steeds historisch groot.

Gasprijs stabiel op lange termijn

Een lichte stijging van de prijs voor een kuub gas aan het begin van de week kan het gevolg zijn van een sterk stijgende prijs voor olie momenteel. Aanvoer van vloeibaar gemaakt gas komt steeds meer op gang en is nodig voor het vullen van de gasopslagen, waar een flinke hap uitgenomen is door de afgelopen periode van kou. De komende weken krijgen we met mildere weersomstandigheden te maken, waardoor druk op de dagmarkt wordt verwacht. Voor de lange termijn zijn echter weinig koerswijzigingen te verwachten.

Elektraprijs op korte termijn op laag niveau

Hoewel er kolenaanvoerproblemen zijn, is door de mildere weersomstandigheden minder vraag naar deze grondstof waardoor de prijs circa 5% is gedaald. De prijs van CO2-emissierechten stond ook onder druk, waardoor de prijs van de langetermijncontracten van elektra aanvankelijk daalde. Later in de week was er toch weer een stijging te zien, mede veroorzaakt door de opgelopen prijs van daggas. De prijs van kortetermijncontracten is hoofdzakelijk op een redelijk laag niveau gebleven, met een uitschieter bij een windarme dag.

Prijzen in de daghandel kunnen dalen door de aanvoer van extra wind, de langetermijncontracten kunnen stabiel blijven in navolging van de financiële beurzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.