Oliemarkt in ban van handelsverdrag

17-12-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "Fayez Nureldine"
Foto: ANP

Olieprijzen klimmen naar aanleiding van het nieuws over het eerste deel van de handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten.

Afgelopen week maakte de Amerikaanse regering bekend dat een aantal invoertarieven omlaag gaat. Deze eerste fase van de handelsovereenkomst betekent dat economen optimistisch zijn over de globale economische situatie en daarmee ook de vraag naar ruwe olie.

Hoogste niveau sinds 16 september

Zowel Brent- als WTI-futures eindigden vrijdag 13 december op het hoogste niveau sinds 16 september. Dinsdag 17 december noteerde Brent, de internationale benchmark voor ruwe olie, $ 65,67 per vat. Amerikaanse tegenhanger WTI crude staat op $ 60,57.

“Het opwaartse potentieel wordt aangewakkerd door optimisme over de economie en de stijgende aandelenmarkten, in reactie op de Fase 1 handelsdeal, en een zwakke Amerikaanse dollar”, zei marktanalist Eugen Weinberg van Commerzbank tegen beurs.nl.

Markt analist Edward Moya vertelt aan persbureau Reuters dat de prijzen voorlopig nog wel beïnvloed zullen worden door de onderhandelingen over tarieven en handel door de beide wereldeconomiën.

Twijfel over invloed marktingrijpen

Een week na de bekendmaking van de nieuwe productiebeperkingen door oliekartel OPEC lijken investeerders hun twijfel te hebben over de invloed van het marktingrijpen van de grote olieproducerende landen. In de Wall Street Journal zetten investeerders hun vraagtekens bij de gevolgen voor de olieprijzen op de lange termijn.

Debuut Saudi Aramco

Saudi Aramco maakte woensdag 11 december zijn debuut op de beurs. Het werd in een klap de duurste onderneming op de beurs ooit. Duurder dan bijvoorbeeld techreuzen als Apple en Microsoft. De beurswaarde is bijna tien keer hoger dan die van de Brits-Nederlandse olie- en gasreus Shell.

Moeder aller beursgangen

Het beursdebuut leverde Saudi Aramco 25,6 miljard dollar op, waarmee het ook de moeder aller beursgangen was. Het oude record was in handen van de Chinese webwinkelreus Alibaba. Die haalde bij zijn beursentree in 2014 in New York 25 miljard dollar op.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer