Oliemarkt neemt een adempauze

Foto: AFP
Foto: AFP

De prijzen van ruwe olie liepen afgelopen week uiteen.

Brent-olie was vrij stabiel na een periode van flinke opwaartse beweging. Analisten wijten die opgang aan bezorgdheid over de bereidheid van de Opec+-leden om de huidige productieverlagingen te handhaven. Deze week komen de Opec+-leden weer bijeen. Het Amerikaanse WTI-olie klom ondertussen naar meer dan $ 63,53 per vat, de hoogste notering sinds mei 2019. Die prijsstijging is te verklaren door de aanvoerdaling uit de Verenigde Staten, nadat extreem koud weer de belangrijkste olieregio’s van het land trof en veel productlocaties werden gesloten. Een sterkere Amerikaanse dollar en de bezorgdheid dat de aanvoer van ruwe olie groter wordt, zorgen aan het einde van de maand februari voor een lichte daling.

Druk op de gasmarkt door storingen

Leveringsproblemen vanuit Rusland en Noorwegen, veroorzaakt door verschillende storingen, geven wat druk op de gasmarkt momenteel. Dit zou een bodem kunnen leggen onder de gasmarkt, in combinatie met de kleine gasvoorraden. Aan de andere kant zijn er voldoende LNG-tankers met vloeibaar gas onderweg die de komende weken aanlanden. Een voorzichtige blik op de weersverwachtingen geven mogelijk wat kou aan in de 2de week van maart. De verwachting is dat de prijzen van daggas stabiel kunnen blijven. De langetermijnprijzen kunnen stabiel blijven of zelfs nog licht dalen.

Elektra

De productie van zonnepanelen en windmolens was afgelopen week goed, evenals de productie van traditionele centrales, waardoor de prijzen van de daghandel gunstig waren. De productie was niet alleen in Nederland op orde, maar ook in onze buurlanden. Voor de langetermijnmarkt is een redelijk stabiele koers gezien. Dat is op zich niet verwonderlijk, omdat de onderliggende grondstoffen ook een stabiele koers gevaren hebben. De prijs van de CO2-emissierechten blijft de gemoederen wel bezighouden. De verwachting is dat de daghandel iets kan stijgen door minder aanbod van zon en wind. De lange termijn kan stabiel blijven, in lijn met de financiële beurzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.