Olieprijs daalt door grote voorraad en handelsconflict

19-11-2019 | |
Foto: ANP - Foto: Peter Bakker
Foto: ANP

De olieprijs is begin deze week opnieuw gedaald, nadat het vrijdag na enkele dagen daling opnieuw steeg.

De oorzaak van de recente prijsdaling is de twijfel die er is over de Amerikaans-Chinese handelsdeal. Dit kwam bovenop de cijfers van het Internationaal Energieagentschap van afgelopen vrijdag in zijn maandrapport over de oliemarkt. Daarin stelde het agentschap dat de olieproductie in landen buiten de OPEC volgend jaar sterker toeneemt dan eerder voorspeld. Dat terwijl de OPEC zelf een dag eerder met de verwachting kwam dat de productie buiten het kartel in 2020 juist wat minder hard zal toenemen dan eerder gedacht.

Hoge importtarieven VS

Afgelopen weekend vond een – volgens ingewijden – constructief telefoongesprek plaats tussen de Verenigde Staten en China, maar afgelopen maandag kwamen berichten naar buiten dat China toch niet zo optimistisch is over een deal, omdat president Trump niet van plan zou zijn om de bestaande hoge importtarieven terug te draaien. “De olie- en aandelenmarkten gingen de afgelopen weken juist omhoog vanwege optimisme over een handelsdeal met China, wat ook een positieve indicator is voor de vraag naar olie”, aldus energie-analist Robert Yawger van Mizuho Securities U.S.A.

Ook berichten over het mogelijke overschot op de oliemarkt had een prijsdrukkend effect. De Energy Information Administration rekent erop dat de schalie-productie in de VS in december met 49.000 vaten per dag zal stijgen.

Verlengen van bestaande afspraken

Tot slot zijn analisten er niet van overtuigd dat de OPEC verder zal snijden in de huidige productie. De OPEC praat begin december met grote producenten buiten het kartel zoals Rusland, over het verlengen van bestaande afspraken, die in maart aflopen. De kans is groot dat de afgesproken quota’s ongewijzigd blijven en dat de OPEC+ bijeenkomst meer zal gaan om het naleven van de bestaande afspraken, denken analisten.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beukema
Eric Beukema Redacteur
Meer over


Beheer