Olieprijs gevoelig voor onrust Libië

21-01-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Berichten dat een pijplijn in Libië is afgesloten, zorgen voor een piek in de olieprijscurve van deze week.

Het grootste olieveld van het land draaide daarom zondag 19 januari de kraan dicht. Op het hoogste punt noteerde Brent zondag $ 65,82 per vat. Dinsdagmiddag 21 januari staat de internationale benchmark voor de oliemarkt op $ 64,47.

Productie noodgedwongen lager

Het gaat om het El Sharara-olieveld in het zuidwesten van Libië, dat de capaciteit heeft om 300.000 vaten per dag op te pompen. Door de afsluiting van de pijplijn moet de productie noodgedwongen omlaag. Waarschijnlijk staakt de installatie de werkzaamheden zodra de opslagtanks vol zijn. Door de blokkade wordt de nationale olie-export meer dan gehalveerd, ongeveer 800.000 vaten per dag.

Overeenkomst Opec verlengen tot juni

Oliekartel Opec en bondgenoten als Rusland en Kazachstan (Opec+) gaan afspraken over productiebeperkingen mogelijk verlengen. Dat werd woensdagavond 15 januari bekend.

Het Russische persbureau Tass meldt op basis van bronnen dat de komende vergadering van Opec+, waarin over de kwestie zou worden gesproken, mogelijk wordt geschrapt. Dan zal de geldende overeenkomst die in maart afloopt, worden verlengd tot juni. Libië is ook lid van Opec. Door een rem op de oliewinning te zetten, wilden de landen, waaronder grote producenten als Saudi-Arabië en Irak, de olieprijzen stutten. De komende tijd moet een beslissing worden genomen over het eventueel verlengen van de gestelde quota.

EIA: meer investeren in schone brandstof

Als het aan het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ligt, moeten olie- en gasbedrijven meer investeren in duurzame energie. Volgens een nieuw rapport van IEA is het essentieel dat de sector binnen tien jaar 15% van zijn investeringsbudget besteedt aan schone brandstoffen, zoals waterstof, biomethaan en de nieuwste biobrandstoffen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer