Olieprijs herstelt weer naar niveau van $ 30 per vat

De olieprijs kon zich deze week behoorlijk herstellen. Daarmee lijkt de grootste hectiek van de oliemarkt verdwenen.

Hoop op een snel economisch herstel in China zorgde mede voor meer vertrouwen in de verkoopmogelijkheden voor olie en dus hogere prijzen.

De olieprijs kreeg afgelopen maand forse klappen te verduren. Het wegvallen van het vertrouwen in de afzet zorgde voor veel paniek. Olievoorraden dreigden over te lopen, omdat de productie niet zo snel stil gelegd kon worden. In een filmpje op Twitter is ook daadwerkelijk te zien dat in Venezuela olie over de rand van de silo heen klotst. Verder was de paniek vooral te merken aan de prijzen van Amerikaanse olie. Korte tijd werd er zelfs flink geld toe betaald als de olie maar werd afgenomen om zodoende te voorkomen dat de opslagruimte ontoereikend zou blijken. Op 20 april zakte de prijs van WTI-olie zelfs tot $ 40 negatief.

In rep en roer

Door de ongekende hectiek in de handel van WTI-olie raakte de hele markt in rep en roer. Afspraken over vermindering van de wereldwijde olieproductie waren ineens druppels op een gloeiende plaat. Ook Brent-olie ging onderuit. In de tweede helft van april dook de benchmark-notering tot twee keer toe ruim onder de $ 20 per vat van 159 liter. Het dieptepunt werd op 22 april bereikt met een prijs van net iets onder de $ 16 per vat. Dat was het laagste prijspeil in meer dan 20 jaar.

In de loop van vorige week trad duidelijk herstel op in de markt. De grootste (voorraad)problemen waren achter de rug en bovendien kwamen er enkele lichtpuntjes, zoals de toezegging van de Amerikaanse president Trump om de oliesector te steunen en de betere vooruitzichten voor de Chinese economie.

Prijzen aan de pomp

Ook de prijzen aan de pomp zullen door het herstel van de olieprijzen weer aantrekken. Daarmee lijken dieselprijzen van onder de 80 cent per liter exclusief btw weer tot het verleden te behoren. Eind vorige week spande het er nog om of de prijs net onder dit niveau lag of er al wat boven.

Prognose: stabiele tot stijgende prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.