Olieprijs kabbelt voort op laag niveau

18-02-2020 | |
Foto: EPA
Foto: EPA

De olieprijs blijft op een relatief laag niveau. De prijs van een vat Brent-olie hobbelt tussen de $ 55 en $ 58 deze week.

Dinsdagmiddag 18 februari noteert de globale benchmark $ 56,37 per vat. De verwachting is dat de prijs de komende tijd ook niet heel hard zal gaan stijgen.

Groei van vraag geraakt door stilvallen Chinese economie

De groei van de wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar behoorlijk worden geraakt door de uitbraak van het coronavirus en het stilvallen van de Chinese economie door de besmettelijke ziekte. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt.

De organisatie denkt dat de groei van de olievraag dit jaar met 825.000 vaten per dag zal stijgen, terwijl hier eerder op een toename met 1,2 miljoen vaten per dag werd gerekend.

Olieprijzen onder druk

De olieprijzen staan de laatste tijd onder druk. Doordat een groot deel van de Chinese economie en het luchtvaartverkeer in Azië ernstig zijn ontregeld door het virus, is het brandstofverbruik scherp gedaald. China was juist een van de belangrijkste aanjagers van de groeiende vraag naar olie in de wereld.

Bloomberg: OPEC te optimistisch

Marktanalisten van Bloomberg vinden deze verwachting van OPEC te optimistisch. De marktkenners analyseerden de prognoses van grote olie-agentschappen voor de eerste maanden van dit jaar. Daaruit komt naar voren dat het Covid-19-virus zeker impact heeft op de olievraag. Maar in welke mate verschilt.

Minder verkeer en vluchten in China

Het olieverbruik van China daalt sterk. Zo blijven veel fabrieken gesloten en zijn er de nodige reisbeperkingen opgelegd. In grote steden als Shanghai en Peking is er bijvoorbeeld veel minder verkeer op de wegen. Ook vertrekken er veel minder vluchten vanaf Chinese luchthavens.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer