Olieprijs klimt weer

De oliemarkt is op weg naar herstel tussen vraag en aanbod, als het aan analisten van onder andere Reuters ligt.

Dat betekent in de praktijk dat de olieprijs de afgelopen dagen weer stijgt en dat die lijn nog even omhoog blijft gaan. De olielanden lijken de komende tijd vast te houden aan afspraken over productiehoeveelheden. Rusland, een van de bondgenoten van het oliekartel Opec, zegt te kunnen leven met een olieprijs tussen $ 40 en $ 50 per vat.

Brent-olie niet onder $ 40 geweest

De prijs van Brent-olie heeft dat niveau nu net weer bereikt: sinds afgelopen woensdag is de prijs voor een vat ruwe olie niet onder $ 40 geweest. Op maandag 22 juni noteerde de globale benchmark $ 43,34 per vat. Ook Amerikaanse olie gaat voor meer dan $ 40 per vat over de virtuele toonbank. Ook de hoop dat de economie weer voorzichtig aan het herstellen is van de klappen van de coronapandemie, doet de olieprijs opveren.

Handelsdeal VS en China

Op 22 juni ontstond onduidelijkheid over de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. De onderhandelingen voor de tweede fase hiervan verlopen namelijk stroef, maar Trump verzekerde de wereld in een Tweet dat de deal nog volledig intact is.

De onderhandelingen tussen beide wereldeconomieën speelt vaak een grote rol op de verwachtingen over globale economische groei en daarmee de vraag naar olie op de wereldmarkt. Berichten over economische voortgang dragen bij aan een stijgende prijs.

Geen harde daling

Vorige week woensdag verwachtte het oliekartel dat de vraag naar olie in de tweede helft van het jaar fors minder zal zijn, maar een harde daling in de vraag, zoals we begin van dit jaar zagen, verwachten de olielanden niet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.