Olieprijs op hoog niveau ondanks geringe vraag

01-12-2020 | Laatste update op 16-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Hoewel bericht wordt over een kleinere vraag naar olie, is de koers met een stevige opmars bezig.

Sinds het begin van de coronacrisis is de prijs voor een vat olie niet meer zo hoog geweest, een gevolg van veel positieve prikkels de afgelopen weken.

Handelaren in ruwe olie gaan ervan uit dat een vaccin tegen corona zal leiden tot meer reizen. Berichten over gekrompen olievoorraden in Amerika hielpen ook mee. Of dit een niet al te optimistische reactie van de markt is, moet blijken. En het is nog afwachten of de grote vraag naar olie terugkeert na corona.

De Opec-landen en bondgenoten worden het voorlopig nog niet eens over een eventuele nieuwe deal over de olieproductie. De vergadering van Opec+ wordt daarom uitgesteld. De ministers van de olieproducerende landen komen nu pas donderdag bijeen.

Geen prijsstijging gas verwacht

De gasprijs bewoog de afgelopen week voorzichtig met de olieprijs mee, maar door het ruime aanbod aan vloeibaar gas uit Amerika zijn de reserves goed gevuld voor de tijd van het jaar, en bleef het bij een lichte stijging. Al wordt het langzaam kouder, toch geldt voor de gasprijs dat nieuwe prijsstijgingen op korte termijn niet waarschijnlijk zijn.

Beurzen en weer maken elektra duurder

Hollandse wind was zwak afgelopen week, waardoor weinig elektra opgewekt is door windmolens. De vraag naar elektra was wel behoorlijk, waardoor de prijzen van de daghandel flink zijn gestegen. Bijna alle gas- en kolencentrales in Nederland draaien, maar er is nog altijd geen aanvoer vanuit Denemarken via de Cobra-kabel, waardoor een aanbod van 700 MW niet beschikbaar is. De kabel is al sinds eind september defect, aangenomen werd dat de reparatie twee tot drie maanden in beslag zou nemen.

De langetermijncontracten zijn licht opgelopen door oplopende prijzen van kolen en CO2-emissierechten als gevolg van het positieve vertrouwen in de economie onder handelaren.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.