Olieprijs stijgt weer langzaam na duikeling

03-12-2019 | |
Foto: ANP - Foto: Peter Bakker
Foto: ANP

Een duikeling van bijna 5% tekent de afgelopen week in de oliemarkt.

De olieprijzen reageerden op speculaties over de Opec-landen, marktkenners verwachtten vrijdagmiddag dat de olieproducerende landen niet verder zullen snijden in de gezamenlijke olieproductie. Een paar dagen later lijkt die deur wel weer op een kier te staan.

Diezelfde vrijdag was ook de dag na Thanksgiving in de VS en het afronden van de maand november, waardoor er weinig gehandeld werd. Beleggers telden hun knopen en keken vooruit naar de laatste maand van het jaar.

Dieptepunt

Na het weekend kruipt de prijs van een vat olie weer op. Het doel van Opec is om een vat Brent rond de $ 60 waard te laten zijn. Het dipje van vrijdag zorgde voor een dieptepunt dat net boven dat criterium zit: Brent noteerde die middag $ 60,55. Tegenhanger WTI Crude zakte mee naar $ 55,17.

Vertrouwen in toenemende vraag

Het begin van deze week hebben oliemarktkenners weer meer vertrouwen in een toenemende vraag naar ruwe olie. Goede cijfers over de Chinese economie zijn ondersteunend voor de hoop op meer economische groei en daarmee een toenemende vraag naar olie.

Eind deze week vergadert Opec in Wenen. Bronnen binnen het kartel vertellen persbureau Reuters deze week dat mogelijk de productie later in 2020 toch verder wordt beperkt met 400.000 vaten per dag.

Irak onruststoker

Onruststoker lijkt Irak te zijn. Het land is de afgelopen periode vaker dan eens over de afgesproken maximale productiehoeveelheid gegaan. Saoudi-Arabië, veruit de grootste producent, heeft gezegd om niet langer te compenseren voor landen die ‘vals spelen’.

Ook Rusland, geen Opec-lid maar wel onderdeel van de olie-afspraken, pompt nog steeds iets meer olie uit de grond dan is afgesproken. In oktober was de Russische productie nog 17.000 vaten meer dan afgesproken.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Lydia van Rooijen Redacteur
Meer over


Beheer