Doorgaan naar artikel

Olieprijs veert terug omhoog, dieselprijs niet

De dieselprijs volgt opvallend genoeg eens een keer niet de koers van de olieprijs. - Foto: ANP premium

De dieselprijs volgt opvallend genoeg eens een keer niet de koers van de olieprijs. - Foto: ANP

De olieprijs is opgelopen en zit weer op het oude niveau van medio maart. Diesel wordt niet duurder.

Op de oliemarkt zijn de prijzen eind maart en begin april weer omhoog gegaan. Medio maart noteerde een vat ruwe Brent-olie nog $ 73,69 per vat, op 13 april was dat alweer opgelopen tot $ 87,33 per vat. (bron: oil-price.net). Daarmee zit de olieprijs een fractie boven het niveau van januari en de eerste helft van februari.

Rust terug op beurzen

De olieprijs is niet zozeer plots gestegen, maar is vooral teruggeveerd. Na de crises bij een Amerikaanse en Zwitserse bank zijn de beurzen weer tot rust gekomen. Vooral dit geeft de olieprijs nu een duw in de rug. Daar komt wel een aangekondigde productiebeperking van oliekartel Opec bovenop, maar die lijkt niet voor fors hogere prijzen te gaan zorgen.

De verwachte extra vraag naar olie vanuit China is er ook nog niet. Het Aziatische land komt weliswaar steeds meer uit de corona-lockdowns, maar de echte vraag zal er pas later dit jaar zijn. De olieprijs kan nog wel iets gaan stijgen, maar veel zal het niet zijn.

Diesel volgt olieprijs niet

Ondertussen volgt de dieselprijs opvallend genoeg eens een keer niet de koers van de olieprijs. Diesel werd begin maart nog wel goedkoper, net als olie, maar die prijsdaling zette later die maand door. Zelfs in april daalde de prijs nog, zij het minimaal. Diesel noteert deze week € 1,15 per liter (bij levering 4.000 liter). Het prijsverschil met vorig jaar is inmiddels opgelopen tot € 0,33 per liter. Dat blijkt uit cijfers van inkoopcollectief Farmers4all.

De dieselprijs stijgt volgens handelaren niet mee met de olieprijs omdat de dieselvoorraden op dit moment zeer ruim zijn. Als de prijs deze maand nog gaat stijgen, zal dat zeer beperkt zijn.

Prognose: olie stabiel tot iets duurder.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin