Doorgaan naar artikel

Olieprijs verder omlaag

Foto: Canva

Foto: Canva

Groot aanbod van olie, terwijl de vraag gering is. Prijs voor een liter diesel zakt onder 90 cent.

De afgelopen week zijn de olieprijzen nog verder gedaald. Maandag 16 maart zakte de prijs van een vat Brent-olie onder de $ 30 per vat. Het internationale benchmark in de oliewereld werd voor het eerst sinds 2016 zo goedkoop genoteerd. Hierdoor is diesel ook een stuk goedkoper. De LTO Ledenprijs vanaf 4.000 liter staat dinsdag op € 0,875 per liter. De economische vooruitzichten worden wereldwijd steeds slechter, wat een daling van de vraag naar olie voorspelt. Tegelijk kibbelen grote olieproducerende landen als Saudi-Arabië en Rusland over de prijs. Het aanbod is groot, de vraag klein, dus de prijs zakt.

Lees verder onder de grafiek.

Productie olie omhoog

Vorige week maakte de Saudische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco bekend in maart de olieproductie met een kwart te verhogen ten opzichte van de maand februari. Dit naar aanleiding van de mislukte deal tussen de olieproducerende landen samenwerking Opec en tot vorige week bondgenoot Rusland. Deze laatste weigerde in te stemmen met verdere productiebeperkingen om de olieprijs op peil te houden in de economische slechte tijden door het nieuwe coronavirus.

Rusland liet later die week in een reactie op de Saudische productieverhoging weten, de productie ook op te gaan voeren. Oliemaatschappijen aldaar zeggen met een olieprijs van $ 8 tot $ 10 per vat nog altijd uit de kosten te kunnen komen.

Beurzen kelderen in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten gaat wellicht een economische recessie tegemoet. Dit was merkbaar op de beurzen: maandag en vandaag opnieuw grote verliezen. De olieprijs gaat mee in dit sentiment en verloor maandag opnieuw 11%. Marktkenners vertellen aan internationaal persbureau Reuters dat de huidige situatie nieuwe dieptepunten in de markt zet. Een analist ziet voorlopig de prijs nog niet stabiliseren.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin