Olieprijs ‘verrassend’ stabiel begonnen aan 2021

05-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De olieprijs is de afgelopen maanden redelijk stabiel, dat is opvallend in de huidige economische situatie. Markthandelaren zagen de prijs voor ruwe olie afgelopen april plotseling crashen, maar sinds juli is de prijs van een vat Texaanse olie van WTI Crude niet meer onder de prijs van $ 40 gekomen.

Ook in het nieuwe jaar is de prijs stabiel: Brent is deze week begonnen op een niveau vlak boven $ 50 per vat. Het wachten is nu op wederom een besluit van het oliekartel en bondgenoten (Opec+). De eerste virtuele meeting daarvan was begin deze week. De hoop op een goede deal liet de prijs stijgen.

Productiebeperkingen

Om de prijs te stutten, kwamen de landen productiebeperkingen overeen. Opec+ besloot eerder dat vanaf januari dagelijks 500.000 vaten extra mogen worden opgepompt, hoewel de vraag naar olie nog altijd onder druk staat als gevolg van de coronacrisis. De landen beslissen maandelijks over wat er verder moet gebeuren. Maandag wordt over de productie voor februari beslist.

Wisselende vooruitzichten

Secretaris-generaal van Opec, Mohammad Barkindo, zei zondag nog dat de vooruitzichten voor de eerste helft van 2021 erg wisselend zijn, met veel onzekerheden in de markt. De Britse premier Boris Johnson overweegt strengere lockdownmaatregelen, terwijl Japan nadenkt over het uitroepen van de noodtoestand. In China neemt de vraag naar olie juist toe. Door het koude winterweer en stroomtekorten zien fabrieken zich genoodzaakt dieselgeneratoren te installeren.

Kans op productieverhoging 50%

Kenners schatten de kans op een verhoging van de productie van olie door Opec+ in februari in op 50%. Daarbij wijzen ze erop dat de beslissing van december niet voor noemenswaardige verschuivingen heeft gezorgd.

De kortetermijngasprijs van TradeGas noteerde deze week weer voor het eerst sinds kerst. Dinsdag daalde de prijs voor inkoop in het eerstvolgende kwartaal naar iets minder dan € 16 per kuub. De elektraprijs voor 2022 ging ook mee in die voorzichtige daling aan het begin van het jaar.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.