Olieprijs zakt bij zorgen om nieuwe coronavariant

30-11-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Gas stijgt weer naar bijna een euro, terwijl olie juist daalt. De gasmarkt vreest een koude winter meer dan omikron.

De olieprijzen zijn de afgelopen maand hard gedaald, vooral door zorgen over de nieuwe omikronvariant van het coronavirus en de mogelijke impact op de olievraag. De prijzen zakten sinds het begin van november met bijna 20%, wat de grootste maandelijkse daling is van dit jaar.

Brentolie

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) werd dinsdagmiddag 2,5% lager op $ 68,19. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zakte met 2,8% tot $ 71,40 per vat. De prijzen staan onder druk door opmerkingen van de topman van farmaceut Moderna dat de huidige vaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant. Ook verklaarde hij dat het mogelijk maanden kan duren om een nieuw vaccin te ontwikkelen en te produceren.

Vorige week vrijdag kelderden de olieprijzen meer dan 10% door schrik bij handelaren over omikron en de vrees voor nieuwe reisbeperkingen en een afzwakkende economie. Maandag was enig prijsherstel te zien.

De gasprijs is alweer een week lang op weg naar omhoog. Sinds de absolute piekprijs van 6 oktober bewoog de kortetermijnprijs zich onder de euro en heel even zelfs tot 61 cent. Maar met dinsdag een prijs voor het eerstvolgende kwartaal van 96,3 cent komt de grens van de euro voor een kuub gas weer in zicht.

Gasprijs na de winter omlaag?

Aan de grafiek van de gasprijs voor het tweede kwartaal van 2022 is te zien dat de markt verwacht dat na de winter de gasprijs flink omlaag kan gaan. Weliswaar volgt die (in bijgaande grafiek rode) lijn met zijn pieken en dalen wel de bewegingen van de prijs voor het eerste kwartaal (de blauwe lijn), maar de bandbreedte waartussen de prijs schommelt is veel kleiner.

Olieprijs vindt weg omlaag

Niet in de laatste plaats door de hoge energieprijzen is de inflatie met 5,6% in Nederland hoger dan die sinds 2000 is geweest. Vandaag staan ook in alle kranten de klinkende cijfers van het Russische Gazprom dat door de hoge gasprijs ongekende winsten maakt.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van RooijenBeheer