Doorgaan naar artikel

Olieprijzen blijven op hetzelfde niveau

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Opec heeft de olieproductie opnieuw verlaagd, maar dat helpt het oliekartel weinig. De oliemarkt is stabiel.

Op de oliemarkt zijn de prijzen in mei en begin juni vooral gelijk gebleven. Begin vorige maand noteerde een vat ruwe Brent-olie $ 77,44 en op 8 juni was dat een fractie minder: $ 76,95 per vat (bron: oil-price.net). De productieverlaging van oliekartel Opec van afgelopen zondag – vooral een initiatief van Saoedi-Arabië – lijkt weinig effect te sorteren. Dat was tijdens de vorige productieverlaging in oktober 2022 al niet anders.

Mondiaal gezien staat de olieprijs zelfs voorzichtig onder druk. Russische olie wordt op de wereldmarkt flink en goedkoop rondgepompt. Deze olie wordt vooral in toenemende mate door India en ook China afgenomen. Daarbij valt het herstel van de Chinese vraag naar ruwe olie nog altijd tegen.

Andere factoren die meespelen zijn de afkoelende economie en de verder dalende gasprijs. In een maand tijd zakte de gasprijs van € 0,39 naar € 0,28 per kuub (bron: TradeGas). Voor het eerst is gas weer net zo duur als in dezelfde periode in 2021.

Dieselprijs volgt lijn van de olieprijs

De dieselprijs volgt de lijn van de olieprijs; het marktbeeld is stabiel. Deze week komt er dan wel € 0,03 bij de prijs op tot € 1,08 per liter (bij levering 4.000 liter), maar een week eerder zakte de dieselprijs nog net zo hard. Grosso modo is sinds begin mei niks veranderd. Ook toen noteerde diesel € 1,08 per liter. Een groot contrast met vorig jaar juni toen diesel in week 23 € 1,64 per liter noteerde (bron: Farmers4all).

Volgende maand zal er alleen wel een flinke schep bij de dieselprijs op komen. De verwachting is dat het kabinet de tijdelijke korting op brandstofaccijnzen niet gaat verlengen. Er komt per 1 juli ruim € 0,10 bij de literprijs voor diesel op.

Prognose: stabiele markt

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Theo Brummelaar

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin