Olieprijzen staan onder druk na akkoord OPEC+

De uitstoot van het broeikasgas CO2 neemt dit jaar weer fors toe, ondanks het stijgende aanbod van hernieuwbare energie zoals windenergie. - Foto: Canva
De uitstoot van het broeikasgas CO2 neemt dit jaar weer fors toe, ondanks het stijgende aanbod van hernieuwbare energie zoals windenergie. - Foto: Canva

Het oliekartel OPEC en enkele aangesloten olielanden hebben een akkoord bereikt over het verhogen van de olieproductie.

De ruzie tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten over de productieverhogingen is bijgelegd. De OPEC+ verhoogt vanaf augustus elke maand de productie met 400.000 vaten per dag. Vanaf mei 2022 komen hier nog eens 1,6 miljoen vaten bij, waarna de productie weer op gelijke hoogte is als voor de coronacrisis. Door deze maatregel daalt het risico op een verdere prijsstijging en daarmee inflatie. Aan het begin van deze week daalde de olieprijzen sterk, waarschijnlijk als gevolg van dit nieuws, een stijgende Amerikaanse dollar en hoe de verspreiding van virusvarianten het economisch herstel zou kunnen beïnvloeden.

Aanvoer gas gespannen

De prijs voor een kuub aardgas staat nog altijd op een hoog niveau. Nadat de prijs afgelopen week licht daalde, liep de prijs de afgelopen dagen weer iets op. De aanvoersituatie was de afgelopen week gespannen vanwege onderhoud aan een pijpleiding en verminderde toevoer uit Noorwegen. Voor de komende maand worden minder problemen voorzien, doordat er meer gasstromen uit Noorwegen worden verwacht en er meer vloeibaar gemaakt gas (LNG) deze kant opkomt.

Grondstoffen duwen stroomprijs omhoog

Een gebrek aan een normale hoeveelheid zon en wind bezorgen de daghandel van elektra een hoog prijsniveau, op afgelopen zondag na. De hoge vraag op de gas- kolen, en emissierechtenmarkt heeft ook invloed op de stroomprijs. De emissierechten hakken er fors in en kunnen nog voor een verdere verstoring van de markt zorgen.

Hernieuwbare energie

De uitstoot van het broeikasgas CO2 neemt dit jaar weer fors toe, ondanks het stijgende aanbod van hernieuwbare energie. Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) wijst erop dat slechts in twee kalenderjaren het aanbod hernieuwbare elektriciteit harder steeg dan de vraag naar energie, namelijk 2020 en 2019. Dat kwam vooral doordat de vraag daalde of slechts heel beperkt groeide in die jaren.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife
Meer overBeheer