Olieprijzen stabieler in onrustig Midden-Oosten

14-01-2020 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Na de onrust van vorige week in het Midden-Oosten en een grote piek in de olieprijs tot gevolg, was afgelopen week wat stabieler.

De piek is afgezwakt en de afgelopen dagen schommelt de prijs van een vat ruwe Brent tussen $ 64 en $ 66. Rust in de oliemarkt is er echter nog lang niet. Dinsdagmiddag 14 januari noteert Brent $ 64,61 per vat. Amerikaanse tegenhanger WTI Crude staat voor $ 58,38 in de noteringen.

Oplopende spanningen Midden-Oosten

Woensdag 8 januari daalden de prijzen flink, nadat de Amerikaanse president Donald Trump had verklaard voorlopig geen militaire actie te ondernemen tegen Iran na de Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak.

Schepen mijden waterwegen Midden-Oosten

De oplopende spanningen in het Midden-Oosten zijn voor verschillende bedrijven reden de Straat van Hormuz te mijden. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal wist de hand te leggen op een notitie van de Saudische staatsrederij Bahri. Die stuurt zijn schepen niet meer door de smalle waterweg tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. Ook de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras zou mogelijke minder of helemaal geen schepen meer door de zeestraat sturen.

De gemiddelde kosten voor vrachtvervoer via grote olietankers werd kort na de raketaanvallen van Iran op Amerikaanse doelen in Irak fors duurder. De daad van Iran was een vergelding voor de dood van generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten.

Stijging vrachttarieven

Bahri heeft naar verluidt zo’n dertig zogeheten VLCC-tankers in de vaart. Volgens marktkenners kan het langer mijden van de Straat van Hormuz zorgen voor verdere stijging van de vrachttarieven. Circa een vijfde van alle olietransporten wereldwijd gaat door de Straat van Hormuz. Als tankers geen gebruik meer kunnen of willen maken van de zeeweg, zal dit duidelijk merkbaar worden in de olieprijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer