Olieproductie neemt weer toe

De kolencentrales op de Maasvlakte. Als gevolg van de hogere gasprijs is de vraag naar kolen toegenomen. - Foto: ANP
De kolencentrales op de Maasvlakte. Als gevolg van de hogere gasprijs is de vraag naar kolen toegenomen. - Foto: ANP

De OPEC+ maakte vorige week bekend dat alle aangesloten landen de komende drie maanden de productie geleidelijk mogen verhogen met 2 miljoen vaten per dag.

De belangrijkste redenen voor deze productieverhoging zijn de economische stimuleringsregelingen die belangrijke landen in het vooruitzicht stellen en veel optimisme over de vaccinatieprogramma’s. Veel analisten vragen zich af of het allemaal niet te positief gekleurd wordt, nieuwe oplevingen van het coronavirus in India en in Azië geven een ander beeld dan wat er door de olielanden gegeven wordt.

Meer vraag naar kolen

De stijgende kosten van de CO2-emissierechten en kolen zijn debet aan het stijgende karakter van de lange termijncontracten voor elektra. De stijgende prijs voor daggas draagt hieraan bij. Het daggas stijgt doordat de temperaturen in Europa zich de afgelopen maand en aan het begin van mei onder de gemiddelde niveaus van voorgaande jaren bevinden. Ook zal er in de zomer veel vraag naar gas zijn om de wintervoorraden weer bij te vullen.

De vulgraad van de bergingen in Nederland is in jaren niet zo laag geweest als vandaag. Als gevolg van de hogere gasprijs is de vraag naar kolen toegenomen. Er zijn hierdoor ook meer CO2-certificaten nodig om de toenemende uitstoot door kolencentrales af te dichten, waardoor de prijs van de certificaten stijgt. De korte termijncontracten bevinden zich op een relatief stabiele koers.

Russisch gas gewild

Op de gasmarkt blijft Russisch gas het meest interessant voor Europese kopers, gezien de lage productiekosten en de betrouwbaarheid op lange termijn. De EU heeft zich echter voorgenomen om minder afhankelijk van Rusland te worden voor de gasproductie. Volgens analisten zal de Noorse gasaanvoer via leidingen naar Europa ondertussen geleidelijk met zo’n 50% afnemen de komende 20 jaar. De gasmarkt is altijd gevoelig voor weersinvloeden. Het is nog steeds te koud voor de tijd van het jaar in Europa, weerdeskundigen verwachten oplopende temperaturen voor de komende weken.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.