Oliezaden houden hoog prijsniveau

Foto: Marcelo Correia
Foto: Marcelo Correia

Doordat de Braziliaanse oogst van sojabonen aardig is gevorderd, zijn de prijzen op de wereldmarkt sinds begin maart licht gedaald.

Dat ondanks de toegenomen productie van plantaardige olie, waarvoor meer afzet mogelijk is omdat er ruimer gebruik van wordt gemaakt voor biobrandstof. Plantaardige olie is momenteel duur, maar de prijzen zullen vanwege de extra productie sojaolie waarschijnlijk niet veel verder stijgen. Ook neemt het aanbod palmolie uit Zuidoost-Azië seizoensmatig toe. T

Mais en soja

Toen eind maart de rapportage over de te verwachten Amerikaanse arealen mais en soja kwam, piekten de prijzen van sojabonen en mais op de termijnmarkt in Chicago. Niet dat er een terugval in de verwachte productie in het volgend seizoen kon worden opgetekend, maar de arealen breiden volgens het ministerie van landbouw USDA veel minder uit dan marktanalisten hadden verwacht, zich beroepend op de zeer hoge prijsniveaus van de afgelopen maanden. Amerikaanse telers gaan weliswaar meer soja en mais zetten, maar zien toch ook nog wel brood in gierst en tarwe. Het areaal raapzaad (canola), in de VS een minder belangrijk gewas, groeit met 16% naar 860.000 hectare.

Vorstschade

In Europa is het in een aantal regio’s behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. Het kan zelfs vorstschade opleveren aan het koolzaad, aldus marktbureau Agritel. De aanvoer van koolzaad lijkt matig uit te pakken. Het gewas staat er slecht bij en de belangrijkste producerende landen Frankrijk en Duitsland hebben dit seizoen een gereduceerd areaal.

Prognose: prijshoudend

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.