Doorgaan naar artikel

Oliezaden noteren flinke koerswinsten

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Soja in Chicago en koolzaad in Parijs noteerden begin deze week zo’n 7 tot 8% hoger dan halverwege vorige week. Met name een nieuw rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA over de inzaai van soja in de Verenigde Staten gaf een stimulans tot hogere prijzen.

In maart van dit jaar ging de USDA er nog vanuit dat het areaal sojabonen licht zou toenemen ten opzichte van vorig jaar. Uit het nieuwe rapport van eind vorige week blijkt het tegendeel waar. In plaats van iets meer soja, telen de Amerikanen 5% minder van dit gewas dan in 2022. Deze uitkomst verraste de markt en dat resulteerde in een prijssprong.

Opbrengstpotentieel van mais hoger dan van soja

De telers zelf kijken er niet zo vreemd van op dat er meer mais is gezaaid en minder soja. Als de weersomstandigheden goed zijn om mais te zaaien dan gaat dat ten koste van soja. Simpelweg omdat het opbrengstpotentieel van mais hoger is dan van soja. En in de Corn Belt waren de omstandigheden om mais te zaaien dit jaar bijna perfect, behalve in Noord-Dakota.

Nieuwe voorraadinschattingen

De invloed van de nieuwe areaalcijfers op de prijzen werd versterkt door nieuwe voorraadinschattingen. Daaruit blijkt dat de sojavoorraden in de VS op 1 juni 18% kleiner waren dan een jaar geleden. De voorraden vallen daarmee kleiner uit dan analisten hadden voorspeld en dat geeft dus ook steun aan oplopende prijzen.

Druk op koolzaadprijzen

Wat koolzaad betreft werd enige druk op de prijzen verwacht. Mede omdat de oogst in de Europese Unie voor de deur staat en omdat wereldwijd een behoorlijk aanbod wordt voorzien. Zo valt het areaal in Canada iets groter uit dan analisten voorspelden.

Opbrengstverwachtingen in Europese Unie

Daar staat weer tegenover dat de opbrengstverwachtingen in de Europese Unie wat dalen. Het Franse marktbureau Strategie Grains verlaagt zijn voorspelling zelfs met 600.000 ton naar 19,8 miljoen ton. De Europese Commissie mikt in een nieuwe prognose op een productie van 19,91 miljoen ton. Dat is 1,9% meer dan de 19,54 miljoen ton in 2022, maar 0,3 miljoen ton minder dan in de raming van mei dit jaar werd voorgespiegeld.

Prognose: stabiel tot licht lager.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin