Skip to content

Olijfteelt Spanje verandert door klimaat

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Canva via Pixabay

Foto: Canva via Pixabay

De productie van olijven in het Spanje zal de komende eeuw behoorlijk veranderen door klimaatveranderingen. Dat concluderen Spaanse en Portugese onderzoekers na onder andere een veldonderzoek in Cordoba.

De veranderingen hebben volgens de onderzoekers grote economische, maar ook sociale gevolgen voor de regio‘s. De olijfsector is een van de belangrijkste economische pijlers in Andalusië. Onderzoekers van de Universiteit van Córdoba en de Universiteit van Porto constateren dat door de klimaatverandering bepaalde gebieden ongeschikt zullen worden voor de teelt van olijven

Als de modellen grote verliezen voorspellen in gebieden die geschikt zijn voor de meest voorkomende olijfsoorten, lopen lokale variëteiten een hoog risico te verdwijnen

“Het gebied dat geschikt is voor olijfteelt wordt kleiner voor de meeste olijfsoorten,” zegt hoofdauteur Salvador Arenas Castro, onderzoeker bij het Onderzoekscentrum voor Geospatiale Wetenschappen (CICGE) van de Universiteit van Porto. “Dat is grotendeels een gevolg van verminderde neerslag en bodemvochtigheid.”

“Als de modellen grote verliezen voorspellen in gebieden die geschikt zijn voor de meest voorkomende olijfsoorten, lopen lokale variëteiten een hoog risico te verdwijnen. Deze variëteiten groeien in een veel kleiner gebied en onder specifiekere klimaatomstandigheden. Ze zijn daarom veel gevoeliger voor klimaatverandering”, zegt Castro.

Sevilla en Cádiz

Olijfproductie verschuiven

De Picual-variëteit, de meest voorkomende olijf in Andalusië, kan zich echter relatief gemakkelijk aanpassen aan verschillende klimaatomstandigheden. Het gebied waar deze olijf groeit, zal naar verwachting groeien met 25%.

De klimaatverandering heeft volgens de onderzoekers de grootste gevolgen in Sevilla en Cádiz. Daar zal naar schatting respectievelijk 29 en 24% van de teelt verloren gaan. “Er ontstaan problemen als de olijfproductie naar noordelijker of hogere gebieden moet verschuiven om dezelfde productie te handhaven” ,zegt Castro. “Dat verstoort niet alleen andere gewassen, maar ook beschermde gebieden.”

Lokale economie beschermen

Rafael Villar, ecoloog aan de Universiteit van Córdoba, zegt dat de overheid een langetermijnplan moet maken om de lokale economie te beschermen. “Het besef moet ook doordringen dat klimaatverandering geen mythe is. Onze levensstandaard en de lokale economie worden erdoor beïnvloed en we moeten zoveel mogelijk doen om dat te voorkomen.”

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin