OM eist stillegging zadenbedrijf wegens voedselveiligheid

07-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De onderneming verkocht partijen die niet voldeden aan de eisen voor voedselveiligheid, zo bleek uit onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch stillegging gevorderd van een bedrijf dat handelt in onder andere zaden en peulvruchten. Het gaat om een bedrijf in Zuidwest-Nederland. De onderneming verkocht partijen die niet voldeden aan de eisen voor voedselveiligheid, zo bleek uit onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA.

Het bedrijf wordt ervan verdacht de NVWA niet te hebben geïnformeerd over partijen die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen en daardoor een risico vormen voor de gezondheid.

Salmonella en aflatoxine

Vermoed wordt dat deze onveilige partijen, waaronder met salmonella besmette partijen en partijen chia-zaad met hoge gehaltes aflatoxine, bewust in de handel zijn gebracht. Ook is een partij lijnzaad die als afval was bestempeld, verhandeld als diervoeder.

Dit kwam aan het licht nadat de opsporingsdienst van de NVWA in oktober 2020 twee locaties van het bedrijf doorzocht en administratie in beslag nam en analyseerde.

Vervalsen van analyseresultaten

Uit die administratie bleek ook dat het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en onveilig diervoeder onderdeel is van de bedrijfsvoering van de verdachten. Het bedrijf zou deze handelswijze verhuld hebben door het vervalsen van analyseresultaten.

Volgens de officier van justitie heeft het bedrijf willens en wetens de voedselveiligheid en gezondheid van consumenten in gevaar gebracht.

De NVWA heeft het bedrijf opdracht gegeven te laten weten wat er met de onveilige partijen is gebeurd.

De rechter doet dinsdag 12 januari uitspraak in de zaak.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.