Doorgaan naar artikel

OM handelt zaken boerenprotest Wijster zelf af

Ongeveer dertig trekkers blokkeren de toegangsweg naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster op 8 juli. Foto: ANP/Novum RegioFoto

Ongeveer dertig trekkers blokkeren de toegangsweg naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster op 8 juli. Foto: ANP/Novum RegioFoto

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de geplande gerechtelijke procedures tegen een groep deelnemers aan de boerenprotesten in Wijster zelf afgehandeld. Daarmee komt een op 19 november geplande rechtszitting te vervallen.

Vijftien demonstranten krijgen van het OM een geldboete van € 390. In 35 gevallen is de zaak geseponeerd, omdat er geen bewijs was voor het meedoen aan de demonstratie van de betreffende persoon. Een aantal boeren wou op 8 juli dit jaar de toegang van een afvalverwerkingsbedrijf in Wijster blokkeren, uit protest tegen het stikstofbeleid van de overheid. De demonstranten waren met trekkers naar de afvalverwerker gereden; het gebruik van trekkers was juist twee dagen daarvoor door de Veiligheidsregio Drenthe verboden. De politie arresteerde tientallen betogers tijdens de demonstratie.

Geldboete van eveneens € 390

Na verhoor op het politiebureau in Assen kregen de gearresteerde deelnemers aan het boerenprotest een transactie aangeboden van € 390, waarmee een rechtszaak zou worden voorkomen. Vier betogers gingen op dat voorstel in. De anderen kregen te horen dat zij zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het OM is nu echter tot de slotsom gekomen dat de gepleegde overtreding moet worden bestraft met een geldboete van eveneens € 390.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Eric Beukema

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin