Skip to content

OM staakt slachterij-onderzoek, minister schrikt

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Jan Willem van Vliet

Foto: Jan Willem van Vliet

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet ophelderen waarom de opsporingsafdeling niet in staat is tijdig een onderzoek naar misstanden bij een aantal slachterijen af te ronden.

Landbouwminister Carola Schouten laat geschrokken weten niet te accepteren dat een onderzoek naar overtredingen naar dierenwelzijnsstandaarden niet op tijd is ingediend bij het Openbaar Ministerie.

Onderzoek gestopt

Afgelopen weekeinde kwam via RTL Nieuws naar buiten dat het Openbaar Ministerie een onderzoek naar misstanden bij drie slachthuizen stopzet, omdat er niet meer binnen een redelijke termijn tot vervolging kan worden overgegaan.

Het onderzoek had betrekking op het feit dat koeien werden geslacht die niet transportwaardig waren. Het onderzoek naar de slachterijen begon in 2018 en was in de loop van de afgelopen twee jaar met enige regelmaat onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Ook omdat er sprake van was dat medewerkers van de NVWA zelf niet juist hadden opgetreden.

Extern onderzoek

Uit extern onderzoek dat daarnaar werd uitgevoerd bleek dat een deel van de NVWA-medewerkers bij slachterijen niet toegerust was voor de taken die ze uitvoerden. Sommigen weigerden op te treden en sommigen wisten niet eens hoe dat moest, bleek afgelopen september uit een onderzoek van het onderzoeksbureau 2Solve.

Uit dat onderzoek bleek ook dat slachterijen over de werkroosters van de NVWA beschikten, waardoor ze van tevoren wisten of ze met een ‘precieze’ controleur te maken kregen of een ‘rekkelijke’.

Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie zegt in een verklaring dat er ‘aanwijzingen bestaan dat de betreffende slachthuizen niet-transportwaardige dieren hebben geaccepteerd’. “Desondanks kon de NVWA de opsporingsonderzoeken niet binnen redelijke termijn afronden. Dit betekent dat de onderzoeken door het Functioneel Parket zijn stopgezet en dat de slachthuizen geen strafrechtelijke gevolgen van de onderzoeken zullen ondervinden”, aldus de verklaring.

Kamervragen Lodders

Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over de kwestie. Minister Schouten heeft bij interim-inspecteur-generaal Maarten Ruys van de NVWA aangegeven dat deze gang van zaken niet acceptabel is.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin