OM vordert € 370.000 van eigenaren ChickFriend

28-10-2021 | |
Rechtbanktekening van Martin van de B. en Mathijs IJ., de eigenaren van ChickFriend. - Illustratie: ANP
Rechtbanktekening van Martin van de B. en Mathijs IJ., de eigenaren van ChickFriend. - Illustratie: ANP

De eigenaren van ChickFriend en ChickClean moeten als het aan het OM ligt alle winst inleveren. Volgens hun advocaten gaat die vordering ten koste van pluimveehouders die getroffen werden door de fipronil-affaire.

Het Openbaar Ministerie wil dat de ondernemingen ChickFriend en ChickClean en hun twee eigenaren € 370.000 aan criminele winst afdragen. Beide bedrijven veroorzaakten de fipronil-affaire waarbij in de zomer van 2017 miljoenen met bestrijdingsmiddel verontreinigde eieren vernietigd werden.

Bloedluis bestreden met fipronil

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert hebben de volksgezondheid in gevaar gebracht, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle al in april dit jaar. Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide dat niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

De Gelderse ondernemers kregen elk een jaar celstraf opgelegd en gingen in beroep tegen die uitspraak. De schade voor de sector is nu geschat op € 30 miljoen, bleek donderdag op de zitting in Zwolle. Centraal stond de zogeheten ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie. De winst die IJ en Van de B. met het reinigen van stallen van fipronil maakten, moet van ze afgepakt worden, zo vindt het OM. De advocaten van het duo waarschuwden de rechtbank dat er zo echter niets overblijft voor de gedupeerde pluimveehouders.

ChickFriend draaide € 1 miljoen omzet

ChickFriend haalde in 2016 en 2017 met het reinigen van stallen met wat wat toen een ‘wondermiddel’ werd genoemd een omzet van € 1 miljoen binnen. Pluimveeboeren betaalden grif geld aan het duo dat ze van de geplaagde bloedluis af wist te helpen. Geen van die pluimveehouders wist dat de biocide fipronil in het reinigingsmiddel zat. IJ. en Van de B. wisten dit evenmin, zo betoogden ze in april. De winst van beide bedrijven opgeteld is 3,7 ton en dat bedrag moet ze afgepakt worden. Betalen ze niet, dan dreigt een gijzeling van maximaal 3 jaar.

Valt er wat te halen bij de twee veroordeelden? Het eigen vermogen van de twee ondernemingen is vrijwel geheel verdampt. Het geld dat er was, is door het OM in beslag genomen en is verkwanseld, zei advocaat Aart van Voorthuizen. Zo werd een bedrijfsbus ter waarde van € 70.000 vernietigd. Dat kon niet anders, reageerde de officier van justitie, omdat deze bestelbus vol met fipronil stond.

Advocaat Wouter Hendrickx zei stellig: “Pakt de Staat hier 3 ton, dan pakt ze dat impliciet af van de gedupeerde kippenboeren.” Zijn cliënt wil juist dat het geld gaat naar de gedupeerden. Een advocaat van de pluimveehouders, die met de ondernemers overlegt over een betaling van de schade, vroeg in een brief ook aan het OM om af te zien van een vordering.

Het oordeel van de rechtbank volgt uiterlijk op 9 december.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur
Meer over


Beheer