OM wil 1,5 ton criminele winst van komkommerteler

Om zijn kwekerij in komkommers financieel in de benen te houden, bouwde een ondernemer in IJsselmuiden een wietkwekerij in zijn kassen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil nu ruim € 151.000 aan criminele winst van hem afpakken.

Als het aan de officier van justitie ligt, wordt de 54-jarige Nico van A. ook een werkstraf van 180 uur en een maand cel voorwaardelijk opgelegd. Dat bleek maandag 2 november uit de strafzaak in de rechtbank in Zwolle tegen de glastuinbouwer. “Het gaat niet zo best in de glastuinbouw”, zei Nico van A. over zijn redenen om in 2017 een wietkwekerij te beginnen. Hij begon in 2014 in de kassen van een voormalige rozenkwekerij in glastuinbouwgebied de Koekoekspolder een kwekerij in komkommers. Het was bepaald niet het beste jaar om te starten, zo zei zijn advocaat. Drie jaar na zijn start kreeg hij te maken met een enorme huurverhoging. Omdat vertrekken geen optie was, begon hij steeds vaker aan een ‘alternatieve manier van verdiensten’ te denken. “En zo won het duiveltje op zijn schouder”, zei advocaat Lotte Versteegh.

Inval van de politie

In twee weken tijd bouwde hij in 2017 de hennepkwekerij op nadat hij via een kennis in contact kwam met twee Brabanders uit het criminele circuit. Hij betaalde zelf de kosten voor de opbouw. Dat was tussen de € 30.000 en € 40.000, zo schatte Van A. in. De Brabanders betaalden de circa 25 werknemers die de wiet kwamen knippen. “Ik had geen idee wie dat waren.” De wiet werd later elders gedroogd. Van A. kreeg een derde van de opbrengst. Het was amper genoeg om uit de kosten te komen. Het was wachten op de tweede oogst van 1.500 planten die hem € 50.000 winst op moest leveren. Aan oogsten kwam hij niet toe: op 24 juli 2017 viel de politie na een anonieme tip zijn kwekerij binnen. Na enig speurwerk werd achter een muur van pallets een verborgen deur gevonden naar de twee kweekruimtes.

Angst voor represailles

Van A. vreesde een werkstraf niet. Meer vrees heeft hij voor mogelijke represailles uit het criminele circuit en nog meer voor de criminele winst die het Openbaar Ministerie van hem af wil pakken. Volgens de officier leverde de kwekerij de man € 151.000 winst op. “Als ik dat moet betalen, kan ik wel inpakken”, reageerde de komkommerteler. Zijn advocaat beschreef hem als een hardwerkende man die de verkeerde beslissing nam om zijn bedrijf in de benen te houden. De strafzaak hing hem bijna 3,5 jaar boven het hoofd. En dat viel hem zwaar, zo was zichtbaar aan de man in de rechtszaal. Volgens de raadsvrouw is een anonieme melding onvoldoende om zomaar het bedrijf te betreden en te doorzoeken. Juridisch moet dat tot uitsluiting van het aangetroffen bewijs leiden. En dat maakt dat de rechtbank hem moet vrijspreken.

Het vonnis volgt op 16 november.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.