OM wil € 130.000 criminele winst van akkerbouwer

26-11-2020 | |
De rechtbank in Zwolle.
De rechtbank in Zwolle. Foto: Rechtbank Zwolle

Met de teelt van een niet toegestaan aardappelras zou een Drentse akkerbouwer € 130.000 criminele winst gemaakt hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat bedrag van hem afpakken, bleek donderdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle.

De 49-jarige akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht teelde in 2015 aardappelen van het ras Innovator in Drenthe, terwijl dat niet was toegestaan. Ook maakte hij gebruik van niet goedgekeurd plantgoed op percelen in onder meer Wijster, Nieuw-Dordrecht en Alteveer. Hij overtrad daarmee de regels om verspreiding van ziektes als wratziekte en aardappelmoeheid te voorkomen of in te dammen, bleek al uit de strafzaak in 2018. Hij kreeg een boete van € 20.000 opgelegd. Zijn drie bedrijven kregen voorwaardelijke boetes.

Welk voordeel behaalde hij?

De akkerbouwer uit Nieuw-Dordrecht is met 630 hectare een van de grotere aardappeltelers in het noorden van het land. Het Openbaar Ministerie meldde in 2018 dat ze juist de grotere bedrijven onder het vergrootglas zou leggen. In een aparte strafzaak, die donderdag diende, moest de rechtbank zich buigen over de verdiensten van de veroordeelde agrariër. Want welk voordeel behaalde hij nou met het overtreden van de regels? Het Openbaar Ministerie kwam uit op € 131.000. Dat moet de ondernemer zelf aan de Staat betalen, of het wordt hoofdelijk opgelegd aan hemzelf en zijn drie bedrijven, eiste de Officier van Justitie.

Ladingen van 32 tot 34 ton werden volledig afgekeurd en vernietigd door Aviko

Maar was de ‘criminele winst’ werkelijk zo hoog? Advocaat Frans Kobossen liet een accountantskantoor naar de cijfers kijken. En dat kantoor kwam uit op een behaald voordeel van hooguit € 26.000. Verdediging en het OM twistten met name over de kosten die van die af te pakken winst gehaald moeten worden. “Als ik een lege akker heb, heb ik vrijwel geen kosten. Poot en rooi ik er aardappelen, dan moet ik daarvoor betalen. Of die aardappelen nou legaal of illegaal zijn, maakt niet uit”, legde Kobossen uit. Ook regende het dat najaar extreem veel. “Ladingen van 32 tot 34 ton werden volledig afgekeurd en vernietigd door Aviko”, zei de deskundige.

Afromen van criminele winst

Bij Wijster was de regen zo heftig dat de opbrengst met bijna een derde naar beneden bijgesteld moest worden. De vraag is of de opbrengst van de bewuste percelen daadwerkelijk zoveel lager waren dat jaar. En de Officier van Justitie zag veel meer kosten die de advocaat van de agrariër maar wat al te makkelijk van de criminele winst af wil romen. “De eerder opgelegde boete of de kosten voor de raadsman mag je daar zeker niet zomaar van aftrekken.” De uitspraak volgt op 7 januari.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.