Doorgaan naar artikel

Omslag op biggenmarkt twee weken eerder door corona

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

De tijd dat er aan de biggen getrokken werd en de verkoper de prijs bepaalde, is voorbij.

Er is een sterke omslag gaande op de biggenmarkt. De tijd dat er aan de biggen getrokken werd en de verkoper de prijs bepaalde, is voorbij. Nu de vleesvarkensprijs lijdt onder de onrust in de markt door corona, heeft dat zijn weerslag op de biggenmarkt.

Afwachtende houding

De trek die er was op biggen, maakt plaats voor een veel meer afwachtende houding. Handelaren merken dat vleesvarkenshouders veel minder haast maken met het reinigen van stallen en daarmee het tempo van opleggen. Sommige handelaren hebben ook van een deel van hun afnemers heel duidelijk te horen gekregen dat de biggenprijs significant omlaag moet voordat ze weer opleggen.

Er zijn al wat biggen over

Vertraging of zelfs niet opleggen heeft heel snel invloed op de verhouding tussen vraag en aanbod. Was die vorige week nog in balans, nu zijn er al wat biggen over. Als varkenshouders later of niet opleggen, geeft dat vollere stallen en welzijnsproblemen bij de vermeerderaar. Voor Vion reden om deze week zijn biggennotering al op maandag bekend te maken.

Biggennotering € 9 lager

De hele keten is volgens het vleesconcern gebaat bij doorstroming. Daarom volgt er naast het vroege moment van duidelijkheid over de prijs ook een flinke klap op. De notering staat deze week € 9 lager dan vorige week op € 79,50 (€ 72,94 ex btw) per big. Daarmee is het prijspeil volgens het vleesconcern weer in overeenstemming met de stand van de varkensprijs. De DCA BestPigletPrice staat deze week € 6,50 lager op € 69 per big.

Biggenexport loopt terug

Ook de biggenexport loopt terug. Spaanse kopers bieden onder de huidige omstandigheden veel minder grif dan een paar weken geleden. Bovendien worden ze ook kieskeuriger in wat ze willen hebben. Waar kleine koppels, van 150 of 200 dieren, tot voor kort ook vlot werden afgenomen, laten exporteurs deze nu staan. Ze willen grote koppels, tegen lagere prijzen. Waar twee weken geleden € 105 geboden werd, was dat vorige week € 95, en deze week is er opnieuw € 5 afgegaan.

Het omslagpunt naar prijsverlaging is daarmee twee tot drie weken eerder dan normaal. Gezien de marktomstandigheden zal de prijsdruk ook volgende week nog aanhouden.

Prognose: prijsverlaging

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin