Skip to content

Omzet biovoeding in Europa boven € 40 miljard

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De consument in de EU en de daarmee gelieerde landen Noorwegen en Zwitserland besteedde vorig jaar voor het eerst voor meer dan € 40 miljard aan de inkoop van biologische voeding.

Dat hebben het Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) en landbouwmarktbureau AMI becijferd. In alleen de EU-28 – dus nog inclusief Groot-Brittannië – kwam de omzet op € 37,4 miljard, de totale omzet op € 40,7 miljard. Dat is een slordige 8% meer dan in 2018 en € 51 per inwoner, waarbij de afzet via de horeca niet is meegerekend. De groei is na drie jaar met tweecijferige percentages wel iets kleiner, tekenen de twee Duitse instellingen aan.

Koplopers bio-uitgavepatroon

De burgers in Denemarken en Zwitserland zijn koplopers met een bio-uitgavepatroon van € 312 per persoon. Nederlanders geven gemiddeld € 75 uit aan biologisch eten uit, de Belgen € 61. Relatief flinke bedragen per inwoner zijn ook te zien in Zweden (€ 226) en Oostenrijk (€ 205). In Duitsland komt het gemiddelde op € 132 en in Frankrijk op € 136. Het absoluut hoogste aan biovoeding uitgegeven bedrag komt echter voor rekening van Duitsland: ruim € 10,9 miljard.

Qua marktaandeel van biovoeding is Denemarken eveneens koploper met 11,5%. In Zwitserland is het overeenkomstige cijfer krap 10%.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin