Skip to content

Omzet detailhandel in voeding daalt na recordperiode

De omzet van de detailhandel in voedingsmiddelen daalt na een periode van records.

De omzet van de detailhandel in voedingsmiddelen daalt na een periode van records. Foto: Canva

De omzet van de detailhandel in voedingsmiddelen daalt na een periode van records. Foto: Canva

De omzet van de detailhandel in voedingsmiddelen daalt na een periode van records. In februari liggen de prijzen nog wel aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december bereikte de omzet van de winkels in voedingsmiddelen een recordhoogte die daarna in januari weer daalde.

Invloed van inflatie

Alle jaren is december de maand met de hoogste omzet, die daarna weer flink afneemt in januari. Toch slinkt de omzet in januari en februari niet zo hard als in andere jaren, door de inflatie. De hoge prijzen voor voedingsmiddelen vertalen zich door in de omzetten van supermarkten en speciaalzaken. De omzet van supermarkten ligt in februari 2023 bijna 12% hoger als in diezelfde periode een jaar eerder. De omzet van de speciaalzaken in voeding is ook iets gegroeid ten opzichte van vorig jaar met 0,6%.

Het verkoopvolume in supermarkten en speciaalzaken neemt af. In februari nam het volume in de supermarkten met 3,1% af. In de speciaalzaken nam dit drastisch af met 11,5%.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin